Йога нидра: Да бъдеш буден докато си буден

 

Йога нидра започва с това да започнеш да съумяваш да си буден, докато си още буден. Едва следващата стъпка е да се научиш да си буден и докато мозъкът всъщност спи. За да се постигне това състояние, което открива пътя към ресурсите на подсъзнанието, хаосът на сетивните възприятия трябва да бъде поне в известна степен овладян в будните часове.

 

Йога нидра започва с това да започнеш да съумяваш да си буден, докато си още буден. Едва следващата стъпка е да се научиш да си буден и докато мозъкът всъщност спи. За да се постигне това състояние, което открива пътя към ресурсите на подсъзнанието, хаосът на сетивните възприятия трябва да бъде поне в известна степен овладян в будните часове.

Затова йога нидра започва в будно състояние: като се стремиш да запазиш будност срещу информационната хипноза, с която ни обливат. В Гита е казано, че сетивата са източникът на всяко страдание. Това не значи да се освободим от сетивата си, за да се освободим от страданието – а да се научим да управляваме сами сетивата си. Да избираме за тях, вместо те да избират за нас. Задачата днес съвсем не е лесна, защото огромни средства и армии от специалисти целенасочено работят в точно противоположната посока. Да избираш ти за сетивата си означава сам да вземаш решенията за живота си. А този вид свобода е нежелана в едно общество, в което основната движеща сила е количеството на продажбите – несъзнаваното събуждане на подтика да купуваш все повече неща или хора, от които все по-малко имаш нужда; да вярваш, че всяко нещо е стока, която трябва да бъде придобита сега, незабавно и без мисъл за последствията – и около това да е организиран центърът на психическия ти живот.

Да бъдеш буден докато си буден означава най-напред да си даваш сметка какво от света навън преминава в света ти вътре и не по-малко важното – какъв е резултатът от това за твоя вътрешен свят. Всяка нова информация, която възприемат сетивата ни, въздейства върху психичните ни състояния – събужда и засилва преживявания, променя и създава убеждения, размества и отрича или утвърждава ценностти и така решава какви ще бъдат нашите действия.

Затвори очи. Прегледай филмовата лента на деня си. Помисли си – какво направи добро за другите днес? Намери кадрите, спирай ги – ако са няколко за днес и пред всеки от тях, докато го разучаваш като зрител, се запитай: това ли е най-многото, което можех да сторя? Опитай се да промениш картината – какво би било, ако даваш максималното от себе си – както според Гита прави капката дъжд, готова да се спусне от небето…

Ние се променяме с всеки бит информация, който поемаме. Не е вярно, че можеш просто така да прекараш няколко часа пред телевизора вечер или в интернет – за почивка. Не е вярно, че новините по радиото в колата са само фон за да не чуваш мотора. Не е вярно, че празните разговори на маса, в които всеки се стреми да изпъкне с нещо споделено или с повече шум са само приятно прекарване на времето. Всяка информация оставя следите си в теб – разликата е само в това дали си даваш сметка затова или не.

Блиц Йога Нидра преди заспиване

Затвори очи. Припомни си своето решение. Приготви се за йога нидра.
Представи си, че си сам в киносалон. Настани се удобно. Изпълнен с любопитство, виж белия екран пред теб.
Наблюдавай своя филм – филма на отминалия ден. Ако ти е трудно да възобновиш пред погледа си всичко от сутринта, опитай в началото с три-четири по-характерни за днешния ден картини, може и застинали – като стоп-кадър, а после се опитай да „оживиш“ разстоянието между тях.
Не е нужно да коментираш събитията с вътрешния си глас, нито да ги преживяваш отново – просто бъди зрител, който следи от мястото си в залата поредния епизод на сериала, в който главния герой си ти. Обърни внимание на думите, действията, израженията на лицето си, жестовете, движенията пред камерата днес, която непрекъснато работи. Гледай другите участници, ако има такива. Обстановката. Пейзажите.
Създай си навика да упражняваш това всяка вечер като изпълваш постепенно филма с още и още детайли от отминалите часове, минути, секунди. Ще започнеш да откриваш дори неща, които като че ли не са били забелязани.
Започни още тази вечер.

Йога в днешния ден не означава да прекараш дните си в мълчание и изолация от всякакъв източник на информация (макар че на моменти това може – особено днес – да е много целебно). Родени в такъв свят, трябва да се научим да се справяме с него в себе си и чрез това да го променяме, а начинът на справяне за йога не е бягството, а активният избор. Когато започнеш съзнателно да проследяваш веригата, чрез която нещата, които виждаш, чуваш, усещаш през деня определят начина, по който се чувстваш, мислиш и нещата, които правиш или не правиш днес или в бъдеще – тогава изборът започва да е в твои ръце, а не в ръцете на случайността или на някой друг.

Този избор може да започне със съзнателно ограничаване на ненужното.
С фокусиране в друга, полезна посока, а не тази, която ти натрапват отвън. С търсене на отговорите, вместо консумиране на готовосмляните отговори от средствата за масова информация. Заниманията с йога нидра учат как да управляваш сетивата си и да тръгнеш по пътя на избора да си буден.

публикувано в списание "Йога за всички", брой 4 - юни 2011

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *