Фотопленер – медитация с Любомир Розенщайн : „Природна фотография с телефон“ 3-4 юни 2023, Рила

Телефоните изместиха в последните години почти напълно фотоапарата от бита ни с удобството да са винаги при нас и винаги готови за нов кадър. И наистина, днес всеки прави снимки с лекота и има моментална възможност да ги направи достояние на другите с помощта на социалните мрежи. В областта на фотографията това бе истинска революция – никога не е било по-лесно и по-достъпно да бъдеш творец.

Но ако резултатите от това, което създавате с обективите на телефона си не ви удовлетворяват напълно и имате усещането, че не можете да изразите себе си и своето виждане по начин, по който би ви се искало, включете се в двете сесии на фотопленера-медитация с майстора на природната и планинска фотография Любомир Розенщайн на 3 и 4 юни в Говедарци, Рила планина за да научите:

 • Как да превърнете техническите ограничения на телефона си в предимства и изразни средства
 • Как да овладеете и използвате напълно възможностите на своята телефонна камера
 • Как да избирате и композирате гледна точка, мотив и да развиете око към впечатляващи детайли, които превръщат вашата природна фотография в запомняща се и отличаваща се от потока в мрежите
 • Как да използвате средствата за обработка на образа на телефона и в интернет за да изразите себе си напълно
 • Как да превърнете снимането на природата в дълбоко медитативно преживяване, което да ви донесе усещане за цялостност, единство, вътрешна тишина и спокойствие

Участие – само с предварително записване на този адрес – https://forms.gle/geFp8DnKMPBPVumj9 и дарение за Радио за личностно развитие ChangeWire!

 

Любомир Розенщайн е визуален артист, йога и НЛП-майстор, автор на изложбите природна фотография „Рила – живата планина“, „Дърво от вечност“ и „Планетата на щастието“, на книгите „Розовите очила на душата“, „Планетата на щастието“ , „Оранжево сърце“ и „Вътрешният лечител“, основател на Институт за личностно развитие (1995 г.), на Радиото за личностно развитие ChangeWire (2006 г.), на първите дискове с оригинални водени медитации, пранаяма,  хипноза, дълбока релаксация и йога-нидра на български език, на авторски семинари, курсове и програми, с които в продължение на вече три десетилетия  възражда магическата, позната от древността сила на думите и образите да променят психичните състояния и да водят към спокойствие, равновесие, светлина и увереност, така необходими ни днес. Посетете на сайтовете – http://changewire.info/  http://radio.changewire.info/ , Фейсбук – https://www.facebook.com/changewire.info YouTube https://www.youtube.com/@changewire

 

„Преди да снимаме, фотоапаратът ни учи да фокусираме – и сами да сме на фокус, да изчистваме от съзнанието си всичко, което не е във фокуса ни в този единствен момент. Когато това се случи – когато наистина можем да намерим и задържим вътрешния си фокус, започва да се осъществява връзката: между нас отвътре и онова отвън, което, чрез моста на фокусираната енергия, става наистина свързано с нас. Това е в йога дхияна – състоянието, когато обектът престава да е нещо външно, чуждо и далечно и започва да е част от теб. За много хора днес преживяването може да бъде изненадващо: ние сме толкова свикнали да бъдем отделени, че да се възприемем като свързани, може да породи усещане за тревожност и изгубеност… Но фотоапаратът отново помага: той е уредът, ние държим копчето. Можем просто да го изключим, ако се почувстваме прекалено несигурни. Научим ли се да преодоляваме страховете, фотоапаратът остава включен за все по-дълго време. Докато идва мигът, в който напълно се отказваш да управляваш нещата и просто спираш да решаваш кога да снимаш и кога не – и какво да снимаш и какво не. Остава само играта – в нея започваш да се възприемаш като едно цяло с небето, с едно цвете, с един пейзаж… В този миг фотоапаратът вече не съществува: няма обектив, няма копче, няма те и теб, който снима… и всичко е само едно – едно небе, едно цвете, един пейзаж. Това е състоянието на самадхи, на пълното сливане, към което йога ни води и до което можем да се докоснем с фотоапарат в ръка. Фотоапаратът не е нужен непременно, но може да бъде полезен. А и снимките имат силата да съхраняват, да предават на другите не само образ, но с него – и вътрешното състояние на човека, който е избрал тъкмо този единствен образ от безкрайното многообразие на планетата.“

Из „ОБУЧЕНИЕ В МЕДИТАЦИЯ С ФОТОАПАРАТ“, Вътрешният лечител, Любомир Розенщайн

 

Програма на фотопленера-медитация

Това събитие ще премине в две сесии.

 • 3 юни, събота, 16.00 – 19/20.00 ч. Ще се срещнем в центъра на населеното място с може би най-впечатляваща и невероятна природна красота в България – с. Говедарци в Рила планина. Ще тръгнем на фотографска разходка из високопланинските ливади в околностите на селото, които предлагат невероятно обилие от достойни за окото на художник пейзажи и диви цветя. Ще се надяваме да имаме късмет със светлината и едно изразително облачно небе, което да подчертае величествения силует на високата Рила и меките форми на Лакатишка Рила. Ще снимаме много и ще говорим детайлно за това как да го направим по най-добрия и ефектен начин. Ще разгледаме поотделно при желание особеностите на камерите на всеки от участниците и вградените възможности за обработка на телефона. Ще се спрем допълнително на безплатните възможности, които предлага Adobe Lightroom за Андроид и Instagram за снимки и Facebook за създаване на ленти – кратки видеоклипове. Ще имаме медитативно преживяване в тишината на един от старинните параклиси, в усамотението на планинската долина и час за йога на свободната душа на открито – балансиращата нервната система динамична психоактивна медитативна практика на Любомир Розенщайн.
 • 4 юни, неделя, изгрев слънце. Ще се срещнем отново в центъра на селото и ще се отправим нагоре за да снимаме изгрева на слънцето. Ще се движим в пълна тишина за да поемем от енергията на раждащия се ден и изцяло да можем да съпреживеем винаги великото събитие на изгрева. Ще направим зареждаща дихателна практика сред събуждащата се природа. Ще се върнем отново в центъра, където ще завършим събитието. Всеки ще може да качи направените от него фотографии и клипове в специалната група във Фейсбук, която ще бъде създадена като онлайн фотоизложба за участниците.

Внимание! Това събитие ще се проведе само ако прогнозата за времето не е дъждовна! При дъжд събитието ще бъде отложено за по-нататъшен уикенд през юли!

Участие – само с предварително записване на този адрес – https://forms.gle/geFp8DnKMPBPVumj9 и дарение за Радио за личностно развитие ChangeWire чрез Revolut – @changewire, Epay или PayPal – подробностите на http://radio.changewire.info или на място. Препоръчителна минимална сума на дарението – 50 лева.  Ако още не сте се абонирали за канала в YouTube направете го чрез този линк: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=changewire Подкрепете материално Радио за личностно развитие ChangeWire за да има повече нови програми!

Вие можете да вземете участие в двете сесии или само в една от тях. За да участвате в двете, запазете си нощувка по ваш избор в едно от многобройните места за настаняване в Говедарци. Направете резервация навреме, тъй като, въпреки големия избор, през уикендите често всичко е заето.

Какво още трябва да приготвите

 • Телефона си – със заредена батерия и достатъчно свободно място за запазване на снимки
 • Желателно – инсталиран Adobe Lightroom
 • По желание – активни Инстаграм и ФБ профили
 • Желателно – мобилен интернет
 • Внимание! Ще газим във високи и може би мокри треви, ще ходим много, здрави и удобни планински обувки, яке, полар, шапка – са неотменимо изискване за тази проява. На 1300 – 1400 м.н.в. може да бъде хладно и ветровито вечер и особено рано сутрин дори и през лятото!

 

Дайте свобода на душата си да твори и да бъде щастлива! До скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *