9. Ритъмът на Невролингвистичното програмиране (НЛП)

Ние можем да изграждаме своите вътрешни състояния, вместо да оставяме винаги това да се случва несъзнавано. Невролингвистичното програмиране (НЛП) изследва процеса на обмен на информация, на възприятието и ни дава технологиите за това как да композираме сами своите вътрешни състояния. Ако не го правим, днес най-вероятно някой друг го прави вместо нас.

Никога преди хората не са живели потопени в такъв океан от информация. Никога по-рано информацията не е била толкова напориста, променяща се, пъстра, викаща да ни превземе и толкова обземаща сетивата ни. Нашествието на информацията вече се мени не за дни, не дори за минути, а за секунди – и не се вижда краят на този процес. Информацията става все по-завладяваща: повече цветове, повече движение, повече музика, повече гласове, повече думи. Възприятията ни не могат да настигнат това развитие. Нашите инструменти да се справяме с потока от информация: да го отбираме, да го поемаме, да го групираме и да го съхраняваме, са на практика непроменени от първобитните времена. Може би човешкият организъм ще навакса, може би един ден всичко ще бъде друго, но природата върши работата си бавничко и днес все повече ние се превръщаме в своите дядовци. Ние изоставаме в еволюцията си и целият този шумен и пъстър дигитален свят ни става все по-труден за разбиране.

Приливите на информация на заливат един след друг и ни отпращат в клопката на различни психични състояния. Психичните състояния или емоциите са неврофизиологичен феномен, който се събужда от подходящата комбинация на дразнители. Няма по-могъщ начин да се създаде една емоция от това на човек да се подаде готовата смесица от дразнители. Ние може би още сме далеч от деня, в който в супермаркетите ще се продават точно премерени хапчета за емоции, но организмът сам си създава химията и физиологията, когато битовете на входната информация са по добре омесена рецепта.

Най-простият способ да се предаде едно психично състояние е същият, по който се предава и грипът: вътрешните състояния са опасно заразни. Дори не по въздушно-капков път. Дори няма нужда от думи, за да се заразите от тревогата на напрегнат човек. Достатъчен е един поглед, за да започнете да се чувствате неловко и неспокойно да се въртите. На семинарите по Невролингвистично програмиране (НЛП) правим упражнения гръб в гръб. И погледът не е нужен, ако има докосване. Но няма нужда дори от докосване. Само присъствието на нещастен човек в стаята прави всички там нещастни.

Това е всъщност занаятът на артистите, за който толкова им ръкопляскат. Добрият артист може да създаде вътрешно състояние. Ако го е направил правдиво, инфекцията обхваща публиката. Няма период на инкубация. Поражението е моментално и смайващо. Зрителите ръкопляскат, защото са попаднали в истинската, вътрешната планета на друго човешко същество. Цяла сложна и уникална комбинация от точно премерена информация е била имплантирана. Публиката не може да обясни какво е станало. Често и добрите артисти не могат да обяснят какво е станало: наричат го талант, гениалност или опит. Цялото изкуство е излъчване на вътрешни състояния по начин, който ги прави достъпни за другите.

Механизмът отдавна не е тайна за онези, които се интересуват от него. Познавали са го шаманите, магьосниците, свещениците. Големите психотерапевти. Невролингвистичното програмиране е само точно описание на съществуващи знания. Но ние можем да разделим човешките епохи на пре- и пост-НЛП времена, защото, не без ролята на Невро-лингвистичното програмиране (НЛП), процесът на предаване на психични състояния навлиза – и става дори същност – на области като политиката, рекламата и средствата за обществена комуникация. Все повече и повече се разменят готови пити от предварително подбрана и омесена информация. Все по-осъзнато се преследва целта да се внедряват, поддържат и усилват определени вътрешни състояния. Роботизирането на тълпата се усъвършенства и се оказва най-удачният лост за контрол върху масите.

Добрата новина е, че описанието на механизмите не е собственост на избраните, които държат оръжията в ръцете си. Всеки, който се интересува, може да поеме мозъка си в собствени ръце. Днешното време е не само по-ограничаващо свободата, но и по-свободно от всяко друго време досега. Днес е времето на умните хора, които не спират да се учат как да работят с информацията и как да я организират. Не само в компютъра, дигиталната камера или мп3-плейъра, но преди всичко в главата си.

Нашият мозък е гигантски компютър, дигитална камера и мп3-плейър, събрани в едно. Всеки уред си има инструкция за употреба. Ние можем да определим каква част от информацията да поемем. Ние можем да определим в какъв точно вид да я приемем. Ние можем да решим в какъв вид, в каква комбинация и къде точно да я запишем. Ние можем да определим как да я организираме, за да бъде полезна за нашите цели, не за целите на онзи, който ни я продава.

Ние можем. Ние можем да програмираме целия си живот по смислен за нас самите начин. Ако не го направим, не значи че не сме програмирани, а само, че нямаме никакъв контрол върху процеса. Природата е заложила някакъв първичен контрол. Според много от големите комуникатори, да започнем от големите учители като Буда или Христос, системата не може да се използва за генерално зли цели. Ще ми се да вярвам, че е така. Но дори и целта на невролингвистичната атака да не е генерално зла, тя може би не е полезна за мен тук и сега. И това я прави нежелана за този, за който личната хигиена на главата е не по-малко важна от личната хигиена на устата да речем…

Ритъмът на Невро-лингвистичното програмиране (НЛП) е обратен на ритъма на тангото. В процеса на комуникацията се нагаждаш, нагаждаш – водиш. Нагаждаш, нагаждаш – водиш. Две стъпки назад – една в желаната посока. Две стъпки назад – една в желаната посока. Постепенно стъпките назад стават по-малки, а воденето – все по-приятно и по-приятно за партньора. И се стига до момента, в който стъпките назад или отсъствието им няма да бъде забелязано. Човекът, групата или обществото се отпускат в ръцете ви и ви пускат да танцувате в несъзнаваното без никаква съпротива, дори с наслаждение и тази наслада само нараства … Танцували ли сте този танц? Това е рецептата, с която можеш да накараш обивателят да си купи нов Кадилак или всяка хубава жена да се влюби в теб. Но това е и рецептата, с която ти можеш да се влюбиш. Дълбоко, без задръжки, истински – стига да го искаш сега.

Техниките са само за начинаещите. Разбира се, че техниките развалят вкуса от живота. Не вярвайте на някой, който се опитва да ви продаде техниките за Невролингвистично програмиране, НЛП не е за техниките, а за живот без вътрешни граници.

В един момент хващаш стъпката и започваш да танцуваш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *