* * * Първият български НЛП семинар

Днес попаднах случайно на български форум по психология. Един от участниците си спомняше:

… hodih edno vreme na seminar po NLP, purvia, na koito lektor beshe edno svetilo ot chujbina, a organizator – kolegata Rozenshtain. S dneshna data nishto ne si spomniam ot materiata, samo, che imashe edin set karti na principa na Tarot, koito raboteshe napravo mistichno tochno! I drugoto cenno neshto biaha horata, koito sreshtnah tam, po-specialno tezi, koito ne biaha psiholozi. Te siakash izkochiha ot nishtoto i se vurnaha obratno tam – nikoga poveche ne zasiakoh nikogo ot tiah po forumite i subitiata, koito poseshtavah.

Десет години минаха от този първи в България семинар по Невролингвистично програмиране (НЛП). Реших да започна този блог за всичко, което се е случвало през годините и продължава да се случва сега. Защото зная, че хората от онзи първи семинар не са изчезнали. Макар и да нямам контакт с никой от тях, макар и може би повечето от тях да са забравили за какво точно ставаше дума на този и следващите организирани от Българския институт за личностно развитие семинари, сигурен съм, че всеки от хората, които бяха тогава в залата, продължава да търси своите истини.

Междувременно в България книгите по НЛП вече не са така недостъпни; от Интернет видях, че други са подновили идеята на моя първи институт и организират семинари. Аз самият съм далеч от България през всичките тези години – с чувството, че дължа нещо на пионерите. А също и на тези след тях, които се питат – на български език – какво е това НЛП и какъв е всъщност смисълът зад това завързано съкращение. Нямам намерение да преразказвам онова, което може да се намери из литературата и в Интернет. Ще пиша за моя опит и моите знания и моя път в търсене на полезни, силни и ако щете – весели инструменти за личностна промяна и за моето обяснение защо те работят или не работят. Няма да представя абсолютната истина, защото такава просто не съществува – или ако наистина вярвате, че съществува, аз поне не я знам и честно си признавам това.

Преди години много обичах да ходя по Рила – зиме и лете, в дъжд и сняг. Вкъщи бях събрал всички достъпни карти, пътеводители и описания: като се почне от пътеписите на дядо Вазов и архивните страници на списание „Български турист“, през туристическите карти до пътеводителите и книжките на Малка туристическа библиотека. Никоя от тези книги и схеми, разбира се, не описваше и не можеше да опише точно моя дневен маршрут: усещането на биещите пръски сняг, които карат очите ти да се затварят и млечното проблясващо слънце високо някъде над мъглата, и шума на Мальовишката река под скалите долу… Но описанието, преживяното, маршрутните скици, начертани от други хора ми помагаха да си съставя общ план как да стигна до целта – най-често някой връх или билен преход, или хижа: колкото повече различна информация се наслагваше, толкова по-точни, бързи и подходящи бяха решенията, особено в трудни ситуации, когато изборът на верния за момента маршрут, може да се окаже, решава успеха на деня ти, пътя ти или дори живота ти (в планината понякога има и подобни ситуации).

Постепенно, опитните изследователи го потвърждават, всичко – опитът на другите и твоя опит, техните знания и твоите експерименти и предположения, се омесва и превръща в инстинкт, в способност да можеш да вземеш вярното решение и да поемеш по верния път и да следиш за всички възможни и на пръв поглед невъзможни пътепоказатели ей така, от самосебе си, докато се радваш на усещането за свобода, простор и спокойствие.

Добре дошли в света на моята карта. Разтворете я и се радвайте на пътуването. Това е един от най-вълнуващите моменти – първият поглед върху картата. Ето, мога да мина оттук, а може би по този хребет или през тази стена или ето този връх… Каква ли е гледката отгоре? А дали този склон не е прекалено лавиноопасен? Дали тук може да се подсече, да се заобиколи, да се пие вода, да се пренощува, да се изчака буря?

Всеки път започва от картата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *