Йога нидра: Пътешествие на границата на заспиването

 

В йога нидра първата стъпка е постепенно да спреш неосъзнавания приток на сетивна информация отвън, който автоматично подбужда в подсъзнанието начина, по който се чувстваме в момента - психичните ни състояния - и определя мислите и поведението ни.

Йога днес е широкодостъпна и в същото време труднодостижима. В свърхизобилието от информация, в което сме потопени, става все по-трудно да задържим вниманието си към нещо определено за по-дълго време и да постоянстваме в постигането на далечна цел. Искаме всичко да се случва веднага, ако е възможно – в рамките на 10 минути, след това бързо губим интерес. Мнозина са обхванати от ентусиазъм, когато започват с поредния курс, семинар или йога практика, за да го заменят бързо със следващото най-ново предложение – разочаровани, че и този път не се е случило чудото.

Ние не си даваме сметка във всекидневието, че количеството информация в подсъзнанието на човек в наше време е огромно, хиляди и хиляди пъти по-голямо дори от това на човека само преди 50 години. Това не е само по себе си лошо – информацията е енергия, ако тя бъде насочена разумно, с нея може да бъде постигнато много. Но ако движението й бъде оставено изцяло на хаоса, определяно от случайно запаметени и усвоени някога указания, навици, модели, родителски съвети и заповеди, от пропагандата или рекламата, резултатите ще бъдат също така хаотични, неспокойни, и възможно тревожни и вредни.

Без контрол върху вътрешните си процеси, върху мисленето си, се отдалечаваш от себе си и се превръщаш в автомат, който механично пропилява ресурсите си за живот, времето си и онова, за което си тук.

В йога нидра първата стъпка е постепенно да спреш неосъзнавания приток на сетивна информация отвън, който автоматично подбужда в подсъзнанието начина, по който се чувстваме в момента – психичните ни състояния – и определя мислите и поведението ни.

В началото достатъчно е да имаш записа с програмата и място, където да легнеш на спокойствие. Истински трудното е да започнеш да се занимаваш с йога нидра и да не заспиш по време на заниманието. Всъщност трудността е да задържиш вниманието си върху онова, което искаш да постигнеш от себе си. Времето, в което живеем, предлага много възможности за разсейване и бягство. За нетренирания ум постоянството е равносилно на истинско изпитание.

Йога нидра не е сън, а работа със сънищата на будния делник на границата на заспиването.

Свами Сатянанда предугажда бъдещото развитие на западната цивилизация, когато създава тази техника. В морето от информация, която го залива отвсякъде, човекът на 21 век се нуждае от остров, където може да остане защитен от вълните, макар и за малко време, но всеки ден. Отвоюваш ли за себе си това убежище, ще имаш сигурен пристан. Там ще можеш да планираш следващото си пътешествие в дълбоки води. Ще можеш да сверяваш картата си с видяното изпът, с преживяното, с чутото от разказите на други пътешественици. Приливите, изпитанията, бурите няма да те плашат,объркват, отказват, защото ще знаеш, че винаги има къде да се върнеш и да си поемеш дъх, преди да продължиш напред. И сам ще искаш да продължаваш напред – вместо да се опитваш да се скриеш и някак си да оцелееш.

Затова – започни пътешествието си с йога нидра. Отдели един час сутрин, нагласи часовника за час по-рано и бъди твърд и последователен в решението си. Както не би си позволил да изпуснеш самолета за важно пътуване, което си подготвял от месеци и за което имаш билет, не пропускай часа си за йога нидра, каквото и друго да съдържа програмата за започващия ден.

Не след дълго ще откриеш, че сънят не ти липсва, а напротив – упражняването на йога нидра всяка сутрин ти дава повече сили и повече увереност, че този ден ще бъде не ден на случайното лутане, а такъв, какъвто би искал да бъде в мечтите ти.

Когато Санкалпа – решението ти е готово, напиши го на лист хартия и го дръж до леглото си една-две седмици. Чети го винаги сутрин и вечер, нека това са последните думи, с които заспиваш и първите, с които се събуждаш.

Тогава, когато мисленето е най-тихо, питай сърцето си – това ли е твоята посока?

Санкалпа не е някакво самовнушение, а избор на посока – първото, което правим преди да поемем на пътешествие.

публикувано в списание "Йога за всички", брой 4 - юни 2011

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *