Първа помощ с пранаяма при паник-атаки

Внезапните, завладяващи пристъпи на страх без обясними външни причини, наречени още паник-атаки, са все по-зачестяващо оплакване в наше време. Тези кризи са свързани с усещането, че сърцето ще се пръсне и животът свършва сега – преживявано по толкова дълбок и интензивен начин, че само припомнянето затова има достатъчна сила да отключи отново и отново същото преживяване. Медицината нарича повтарящото се връщане към пристъпите на страх паническо разстройство, опитва се да го обясни с различни, например генетични предпоставки и използва силни химически вещества за въздействие върху мозъка с надеждата, че те могат разкъсат създадените веднъж нервни връзки, които предизвикват тази реакция.
Успехът на лечението е обикновено ограничен, защото паник-атаките не са болест. Въпреки че са включени в официалните медицински справочници и диагнози, те са логична, здрава спасителна реакция на организма при голяма опасност, която подготвя всяка клетка на тялото за борба или бягство. Паниката е сигнал за изключителен външен стрес, който изисква включване на режима на максимален вътрешен стрес за оцеляване. И това е полезно, когато стресът отвън наистина изисква незабавна реакция. Повечето от нещата, които ни плашат днес обаче, не могат да бъдат избегнати нито с физическа борба, нито с физическо бягство. Внезапния пристъп на изключителен страх е излишен: той не носи изход от ситуацията и вместо това изчерпва енергията ни, необходима за да потърсим адекватни начини да реагираме. Затова паническото разстройство е всъщност лошо (или неправилно) заучен модел на мислене – веднъж обучен, мозъкът има склонност да автоматизира моделите, с които управлява организма.

паническото разстройство е всъщност лошо (или неправилно) заучен модел на мислене – веднъж обучен, мозъкът има склонност да автоматизира моделите, с които управлява организма
Може да се каже, че през цялото време мисленето ни се опитва да работи на автопилот. Но това не означава, че не можем да поемем контрола в свои ръце. Йога с всички свои практики е насочена към това да овладяваме все по-голяма част от автоматизираното си мислене и да бъдем все по-съзнателни в управлението на живота си. Редовните занимания с йога правят появата на паник-атаки невъзможна като постепенно обезсилват причините за психичните и физическите нарушения. Затова и първият съвет към всеки, който страда от пристъпи на страх е да започне своя последователна и постоянна йога-практика.
Йога има какво да предложи и като първа помощ за посрещане на паник-атаките и съзнателно отслабване на техните признаци – дори на тези, които още не са развили своята йога практика. Най-ефективният метод за бърза промяна на модела на мислене е промяната на модела на дишане. Дори когато все още ни е невъзможно да влияем директно със силата на волята на мислите си, ние можем да сменим начина, по който дишаме и това неизбежно нарушава автоматизма на мисловните модели. Процесът на дишане представлява връзката между физическия и мисловния свят на човека, учи ни науката за контрол на жизнената сила чрез дишане, наричана в йога пранаяма.

Компакт-дисковете ПРАНАЯМА - Жизнена енергия чрез осъзнато дишане - курс за самостоятелни занимания с Любомир Розенщайн!

Компакт-дисковете ПРАНАЯМА – Жизнена енергия чрез осъзнато дишане – курс за самостоятелни занимания с Любомир Розенщайн! Упражненията в серията от три диска учат последователно как удобно, със самостоятелна работа вкъщи, да попълваме и увеличаваме вътрешните си резерви от жизнена енергия.

Промяната чрез дишането е най-директният и бърз „външен“ – и затова достъпен за всеки инструмент за промяна на мисленето. Ето няколко полезни практически съвета, които са по силите на всеки и които при усърдно прилагане при всяка паник-атака постепенно ще направят изживяването им по-приемливо и умерено и с времето ще доведат до разреждане и избледняване на тези пристъпи:
Вземете твърдо решение да останете в пристъпа, да не се подадете на инстинкта да бягате. Ако вече сте го преживели веднъж, знаете, че колкото и страшна да бъде, от паник-атака не се умира, няма да получите инфаркт, мозъчен удар, парализа, инвалидност, изобщо, когато паник-атаката отмине, всичко ще бъде отново наред. Също така знаете, че това състояние има определено времетраене и след двайсетина минути най-често затихва от само себе си, без значение взели ли сте някакви мерки или не. Пранаяма-техниките, представени тук, ще направят възможно продължителността на паник-атаката да бъде скъсена и тя да бъде посрещана по-леко, но първото ви решение трябва да е непоколебимо: да останете в ситуацията. Да не бягате, да не викате помощ, да не търсите лекари и близки, да не посягате към медикаменти, дори да не се вайкате и самосъжалявате, а незабавно да се заемете с промяна на ритъма на дишане и да започнете да наблюдавате как това наистина отслабва симптомите.

Първата незабавна мярка е да забавите дишането и да преминете към коремно дишане. Още към първите признаци на паник-атаката принадлежи ускоряването на дишането, то става плитко и късо, обикновено съвсем повърхностно. Със съзнателно усилие трябва да накарате организма да превключи към дълбоко коремно дишане. Фокусът е към областта на пъпа, към манипура чакра, която е поразена по време на паник-атака. Съзнателното изпращане на въздуха в тази посока променя вътрешния ход на жизнената енергия и влива прана в манипура. Когато енергията стабилизира чакрата, паник-атаката изчезва.
Да дишате в корема означава да усещате как с всяко вдишване пъпът се повдига и как се спуска надолу с всяко издишване. Дишането трябва да е ритмично и бавно. Вместо да отбелязвате в себе си симптомите на настъпващата паника и така да я ускорявате и усилвате, насочете съзнанието си към дишането в корема като започнете да броите. Нека всяко вдишване да трае поне три-четири секунди, като постепенно усвоите техниката издишването да е по-дълго – до два или даже три пъти – от вдишването. Бройте при всяко издишване и издишвайте изцяло – докато целият въздух напусне тялото и коремът бъде напълно свит. Така че, ако броите бавно до 4, докато вдишвате, да стигнете до 8-12 докато издишвате. Можете да си представяте как с всяко вдишване изпращате енергия към корема и с всяко издишване освобождавате напрежението. Бъдете постоянни в усилието да забавите дишането и да го преместите в корема. Когато успеете да направите 10-15 дълбоки коремни вдишвания и издишвания, ще започнете да забелязвате как симптомите олекват. Това ще ви даде увереност, че притежавате инструмент, с който можете да се справите сами – още при първите признаци: оставане в ситуацията, забавяне на дишането и коремно дишане.
Следващото ефективно упражнение е агни сара – пречистването с огън, което светкавично изменя хода на енергията в областта на манипура и има силата буквално да изключи мисловния модел на паник-атаката. Можете да го правите в изправено или седнало положение. Принципът е прост: вдишвате дълбоко, издишвате пълно, както е обяснено по-горе, и в момента, в който в дробовете вече няма никакъв въздух, започвате да движите коремните мускули напред и назад, така че пъпът да излиза напред и да се прибира максимално навътре. Правете движението бавно или бързо, така, както ви е възможно и толкова време, колкото можете да задържите въздуха. След това леко отпуснете корема напред и бавно си поемете въздух. Издишайте бавно и пълно или направете няколко последователни дълбоки вдишвания и издишвания – и повторете мускулните движения. Направете го десет пъти. Вдишването и издишването при двете упражнения е винаги през носа!
С тези прости йога-упражнения, които можете да усвоите без проблем като им отделяте по малко време във всекидневието, получавате сигурност, че знаете как да реагирате, когато ви сполети следващата паник-атака – и тя няма да ви свари неподготвени. Правете упражненията всеки ден, това укрепва манипура-чакра и предотвратява паник-атаките. В началото е необходимо известно усилие на волята, докато навикът се автоматизира: но нека автоматизираме добрите, вместо лошите мисловни навици. В йога знаем, че практиката освобождава страховете. Пранаяма предлага и други, много мощни техники за оттърсване от страха и самоконтрол във всяка ситуация. Ако нямате възможност да ги овладеете систематично и последователно с учител, направете го вкъщи с помощта на аудиокурса за самостоятелна работа ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане в три диска. Дисковете можете да поръчате онлайн тук или на телефон 0888 471 968.

Текст за списание „Йога за всички“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *