ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане – клас дихателни техники за напреднали

Класът за напреднали в пранаяма е навлизане в територията на свръхсъзнанието. Едва когато тялото е пречистено и психичните конфликти разрешени, можем да пристъпим към същинските дихателни техники, които отвеждат отвъд пределите на физическото и психичното съществуване на човека: там, където според йога можем да се осъществим напълно.

Класът за напреднали в пранаяма е навлизане в територията на свръхсъзнанието. Едва когато тялото е пречистено и психичните конфликти разрешени, можем да пристъпим към същинските дихателни техники, които отвеждат отвъд пределите на физическото и психичното съществуване на човека: там, където според йога можем да се осъществим напълно.


Пранаяма е работа с жизнената енергия, която има различни измерения. На най-грубо материално ниво това е енергията, която поддържа процесите на физическото тяло, на физическия живот на земята. Без прана не може да съществува нито един орган, нито една клетка от тялото. С начина си на живот през годините ние все повече възпрепятстваме свободния поток на прана в организма, затова първата стъпка в пранаяма е възобновяване на баланса на това най-грубо материално ниво. Липсата на този съвсем основен за нас баланс е и първата причина за болестите. В сферата на астралното тяло прана определя вътрешните ни психични процеси. Енергийните блокади тук се изразяват като психични конфликти, натрупване на отрицателни емоции, депресии и други психични заболявания. Огнищата на психични конфликти обаче, често дълбоко скрити, са корена и на повечето от упоритите болести на физическото тяло. Основният курс пранаяма възвръща баланса в психиката и завършва процеса на оздравяване като решава праничните проблеми на физическо и на психично ниво. Класът за напреднали предполага този път вече да е изминат: потокът на жизнената енергия във физическото и астралното тяло да бъде оптимален. Тогава те ще могат без опасност за понесат разкриването на нови, още по-фини източници на енергия и насочването им към най-финото тяло – казуалното.

С езика на западната психология – практиката на пранаяма започва от територията на съзнаваното, постепенно и систематично очиства територията на несъзнаваното като освобождава по безопасен начин скрит и потиснат психичен материал и след това стъпва на новата, непозната земя на свръхсъзнаваното. За него в съвременната наука се знае и говори малко. Но за науката на йога свръхсъзнаваното носи съвършено ново, изменено състояние на съществуване за човека и човечеството, където става възможно овладяването на най-фините – и най-силните пранични енергии на космоса.

Потенциалът да управлява тези енергии според йога е заложен във всеки човек така, както всеки има свое физическо и свое психично измерение. Но докато физиката и психиката започват развитието си още с зараждането на човешкия живот, в повечето хора това трето измерение остава скрито и неизразено, и е необходимо съзнателно усилие за да се събуди и осъществи. Йога нарича този процес събуждане на кундалини – и събуждане заедно с това на третия, централния или средния основен праничен канал – сушумна, чрез който новата енергия се включва в общия праничен поток.

Три похвата в пранаяма способстват събуждането на този висш потенциал: задържането на въздуха, прилагането на бандхи и мудри в различните досега усвоени техники и специфичната техника бхастрика.

Задържането на въздуха е вече познато от основния клас, където то дава на ида и пингала, психическия и физическия пранични канали, възможност за отдих и нова настройка, ново, по-хармонично начало в съвместната им работа. В класа пранаяма за напреднали задържането на въздуха вече е съзнателно, временно и повтарящо се, потискане на левия и десния канал за да се освободи пространство за средния – сушумна. Когато ида и пингала са балансирани и изпълнени с енергия, удължените периоди на задържане на въздуха не създават опасност за тях.
Също както задържането на въздуха, бандхите са неестествени за тялото състояния, изместващи нормалния ритъм на организма. Бандхите са съзнателен контрол върху определени мускулни групи, които обикновено функционират напълно автоматично. Класически те са описват като средство с помощта на свиване и притискане да се спре загубата на енергия в основата и в края на гръбначния стълб по продължението на който са разположени трите основни пранични канала и да се пренасочи тази „спестена“енергия към самата основа на гръбнака,към първата чакра, където има нужда от нея за активирането на кундалини. Но трите бандхи – джаландхара, удяна и мула банда, са и своеобразни помпи – по време на задържането на въздуха не само спират загубата на енергия, но и подобряват усвояването, асимилирането и увеличават натрупването, акумулирането на прана и така разширяват праничната ефективност на дихателния процес. С помощта на бандхите и задържането на въздуха човешкият организъм се превръща от енергиен във високоенергиен. Телесните и психичните функции се отместват на заден план, започва процес на дълбоко преобразяване и пренареждане.

Бхастрика довежда този процес до кулминация. Тази техника комбинира всички известни в пранаяма подходи за усилване на надите, повишаване на енергийното равнище и пренасочване на праничния поток към средния канал. Правилното, систематично изпълнение на бхастрика – при съблюдаване на всички необходими предпоставки да се започне с нея – е може би най-прекият известен в йога път за постигане на себереализация в територията на свръхсъзнанието. Практиката води до свръхсетивни преживявания и цялостна промяна в начина, по който възприемаме света и своето място в него.

За кого е предназначена пранаямата за напреднали? Докато встъпителният и основният клас са препоръчителни и съществени за възстановяване и поддържане на физическото и психичното здраве на всеки в днешния свят, напредналата пранаяма практика е само за хора, които искат да продължат пътешествието си навътре – отвъд измеренията на делничния живот. Хилядолетия тези хора са се наричали йоги. В йога вътрешният път се изминава съзнателно, последователно и дисциплинирано. Сега пранаяма техниките са познати и публични, не са малко онези, които просто искат да опитат някакво ново преживяване и започват една или друга техника без да са готови за това. Към тях е отправено предупреждението: любопитството може да е много полезно, стига да е съчетано с разум, а не да върви ръка за ръка с глупостта.

  • Напредналата практика започва с капалабхати и завършва с бхастрика. По време на кахалабхати не се прилагат бандхи.
  • Дишането с редуване от основната практика продължава. Не е необходимо удължаване на развитата техника от основния клас, задържането се осъществява с прилагане на трите бандхи.
  • Позицията на езика по време на прилагане на бандхите е или кхечари мудра в олекотен вариант/извит и прилепен назад и нагоре доколкото е възможно/, или плътно прилепен нагоре към края на горното небце точно по основата на зъбите. Това се отнася за всички упражнения с бандхи.
  • Слънчевото дишане – сурия бхеда, включено преди уджаи, е допълнителен активатор на вътрешния огън, необходим за събуждане на кундалини. Вдишвайте само през дясната ноздра, задържайте с бандхи.
  • Бхастрика се въвежда много постепенно – от 3 пъти по 10 повторения, докато се стигне до 3-5 пъти по 30-50 повторения, задържането между тях се увеличава до минута – минута и половина с прилагане на бандхите. Не е необходимо вдишването и издишването да са до максималния капацитет на дробовете, важно е обаче да се спазва ритъмът и равномерността на мускулното усилие при вдишване и издишване : за разлика от капалабхати тук имаме съзнателна мускулна работа и при вдишване. Позицията на тялото трябва да остава стабилна и изправена, явления като треперене на гръбначния стълб или цялото тяло, движения на тялото в различни посоки, усещания за топлина, иглички или тръпки по продължение на гръбнака и в главата са обикновено индикация, че процесът е започнал и протича правилно. При съмнения непременно прекратете практиката и се обърнете към опитен учител! Никога не практикувйте бхастрика с познати физически или психични проблеми!
  • Напредналата пранаяма е силна енергийна работа, практиката трябва да завърши с мантри, йога нидра или дълбока релаксация за да се намести новопридобитата енергия и да се предотвратят натрупвания и блокажи.
  • Спазвайте лек, вегетариански режим на хранене. Най-ефективни резултати се постигат при съчетаване на напредналите техники с пост. Не натоварвайте тялото и психиката с нищо излишно. Избягвайте излишни контакти, информация,забавления – тялото и психиката стават в процеса на тази практика изключително чувствителни.
  • Не практикувайте в горещо време, най-доброто място за тези занимания е в усамотение и високо в планината.

Следвайте указанията от дисковете в серията Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска за да усвоите упражненията и да улесните изпълнението им.
Дисковете можете да поръчате онлайн тук.

Също така в Amazon и в iTune

Включете се в ЙОГА И ПЛАНИНА с ЛЮБОМИР РОЗЕНЩАЙН – 4 – 6 септември, Рила – йога уикенд със специален акцент върху пранаяма практиката и сутрешен пранаяма час воден от автора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *