Използвай Facebook като инструмент за невролингвистично програмиране – НЛП+ в 21 век

Знаете ли, че Facebook заема в новия облик на личните дневници – т.нар. Timeline една от основните концепции на НЛП – линията на времето (Timeline)? Всъщност социалната мрежа дава материален израз на един от най-важните процеси в човешкото мислене – процеса, при който подреждаме и съхраняваме информацията от миналото и бъдещето в определен ред и конкретно пространствено измерение; начина, по който мозъкът ни записва, кодира и разпознава кое е преживяно и се е случило по-отдавна или по-скоро и кое очакваме да ни се случи.

Информацията за миналото е на друго място за нашето мислене от тази за бъдещето; миналата година е разположена с различни координати в пространството от вчера. Това може да бъде наляво, надясно, напред, назад, нагоре, надолу – мозъкът използва всякакви различни пространствени решения за да различава информацията по време. Невинаги е лесно да определим точната формула, с която работи мисленето ни – Facebook обаче улеснява изключително възможността ни да преосмисляме и преоценяваме тази информация, да променяме линията си на времето.

Timeline на Facebook много точно разпределя в пространството житейската ни история от самото раждане до наши дни и ни дава чудесна възможност да работим с нея на екрана на компютъра
– вместо да се опитваме да си представяме, вече можем директно да променяме, наместваме и поправяме миналото си така, че да ни бъде най-полезно сега. Като заема идеята за Timeline, Facebook се превръща в чудесен инструмент за невролингвистично само-програмиране: изпозвайте своя личен дневник за терапия по линията на времето сега.

Ето как:

 • Най-напред: не забравяйте, че линията на времето ви дава вече възможност да определите за всяка публикация – за всяка снимка, която публикувате, за всеки статус, за всяко важно събитие – кой може да го види във вашия дневник. За нещата, които предстои да вмъкнете по време на този НЛП-процес, можете да изберете „Само аз“ – така никой друг няма да вижда личната ви работа по личната ви линия на времето
 • Отделете време, в което ще имате достатъчно спокойствие за работа – това, което ви предстои да направите е много важно за вас, макар да изглежда само игра, то дава старт на вътрешни процеси, които могат да променят живота ви
 • Превъртете линията на времето надолу до самото си раждане – там, където е картинката с бебето и е написано „Ражда се„. Това е началото на вашата линия на времето в този живот.
 • Сега много бавно започнете да се придвижвате по линията нагоре като мислено се движите в годините и месеците на живота си от раждането към днешния ден. Запитайте се: къде има място, където сте се чувствали нещастни? Къде по тази линия е имало момент, в който сте се чувствали необичани, неприети, нелекувани, нещастливи.
 • Всеки път, когато си спомните за такъв момент, фиксирайте мястото му по линията на времето. Върнете се няколко милиметра преди този момент и натиснете върху линията на времето така, че да се появи знакът плюс и менюто за добавяне на нови състояния, снимки, събития
 • Помислете за момент: какво бихте могли да добавите сега, което не сте имали тогава и което, ако ви беше на разположение в онзи момент, щяхте да се чувствате по начин, различен от начина по който сте се чувствали тогава. Затворете очи и си задайте този въпрос. Може би пред очите ви ще израсне някакъв символ, който носи отговора. Помислете какво е онова нещо, което искате да сложите там, преди момента, в който сте се чувствали недобре и което би променило начина, по който малкият ви (или по-младият ви) аз от тогава преживява нещата.

  Ако това, което не е достигало е любов, намерете например в мрежата снимка, която символизира тази любов за вас по най-добрия начин и я вмъкнете в линията на времето си на това място, така че вие оттогава да можете да я видите. Ако не ви е стигала светлина, намерете и вмъкнете снимка, която да символизира и да дава светлина по линията на времето ви. Ако са ви липсвали някакви думи или сега бихте могли да кажете на предишния си аз оттогава нещо, което би му помогнало в онази ситуация, вмъкнете го като статус на подходящото място, просто му го напишете.

  Не забравяйте да отбелязвате, че само вие виждате тази информация по линията на времето и да давате точна дата – месец, година на всяка снимка, статус или събитие, които вмъквате, за да бъдат запазени точно където трябва. Новата линия на времето на Facebook позволява датирането – просто изберете годината и месеца преди да споделите с по-младия себе си на точно подходящото място във времето.

  Ако някакво събитие ви е липсвало в миналото, добавете го просто като важно събитие – голям рожден ден, далечно пътуване, важна среща, каквото и да е.

 • Бавно се придвижвайте по цялата линия на времето си от самото й начало до днес като през цялото време допълвате, променяте, намествате информацията така, че линията на времето ви да е най-полезната за вас сега и за вашия път в бъдещето
 • Това, което правим, не е само игра: миналото се е случило веднъж, но ние го преживяваме отново и отново всеки ден и начинът, по който го преживяваме днес определя какво правим с живота си в настоящето. Като променяме преживяването си по линията на времето, променяме не личната си история преди, но личната си история днес и утре. Затова – използвайте Facebook умно, променете преживяванията на травми, нелюбов, нелекуване, прибавете към тях неща, които ще променят преживаването на случилото се някога сега. ИЗЛЕКУВАЙТЕ МИНАЛОТО СИ С ПОМОЩТА НА Facebook !

Следете моята линия на времето за вдъхновяващи идеи как да използвате модерните инструменти на Facebook за да променяте живота си. Очаквайте и аудио-версия на семинара ми ПРОМЕНИ ПО ЛИНИЯТА НА ВРЕМЕТО. Споделете опита и преживяванията си с линията на времето си във Facebook като коментар по-долу тук или на стената на авторската ми страница или на страницата на „Розовите очила на душата“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *