Експеримент с мозъчни вълни – A02

Здравейте,

Благодаря ви за участието във фаза А01. Това е формата за участие в следващата фаза на експеримент с мозъчни вълни – А02. Кратко обобщение на досега получените данни от А01 можете да прочетете на страницата на Експеримент с мозъчни вълни -А01. Вашето участие е за мен важен ориентир накъде да се развиват програмите за да бъдат по-полезни за повече слушатели. Ще се радвам да бъдете активни и във втората фаза на експеримента. Моля ви, не пропускайте ден, в който да слушате програмата, за да можете възможно най-точно да оцените въздействието й.

Като участник в А01 вече сте получили новата, преработена версия на програмата – А02, която ще оценявате в следващата фаза на експеримента.

Като се включвате в експеримента, потвърждавате, че се намирате в добро физическо и психическо здраве, не страдате от депресия и други остри или хронични заболявания, не вземате медикаменти, не се намирате в процес на лечение и не употребявате наркотични вещества.

Няколко думи затова какво е новото в А02:

  • времетраенето – удължено е двойно, 20-минутната сесия дава възможност да се стигне до границата на съня дори от по-високи будни състояния.
  • изкуствено генерираният шум – започва от стимулация на мозъчните вълни при малко по-високо ниво на будно състояние – 20 херца и на 4,30 минути, по-плавно, се спуска до нивото на А01 – 4,6 херца (почти идентично с 4,7 при А01).Това е близо до границата на Тета и Делта – 4 херца и е честотата на първата фаза на съня, близо до прехода към дълбок сън. Стимулацията на тази честота продължава до 16 минута, където започва плавно повишаване на честотата до 16,4 херца в края на програмата, което да позволи преход към будно състояние, ако програмата се използва само за релаксация, а не за въвеждане в дълбок сън.
  • музикалният мотив е леко опростен технически
  • леко е разширено съдържанието на внушението

Както вече знаете от опита с предишната версия, тези програми въздействат върху промяната на състоянието на съзнанието по различен начин и затова са различни по строеж и звучене от досегашните ми програми. В програмите досега основен двигател на промяната на състоянието е езикът, използването на думите, съдържанието и строежът на речта и езиковите конструкции. Звученето на гласа и неговите вибрации (тон, височина, ритъм, скорост, посока) и музиката са важни, но допълнителни помощни средства. В новите експериментални програми обаче има три равностойни съставки – шум, музикален мотив и глас, които едновременно да насочват съзнанието към друго състояние преди всичко чрез физиологично въздействие – т.нар. налагане на друга честота. Класически този род програми използват само шумове или шум и допълнително музика като помощно средство. Моето разбиране обаче е, че равностойното използване на трите елемента може да направи въздействието на програмите по-ефективно.

И за фаза А02 са в сила правилата за работа от А01:

  • Слушайте програмата само един път на ден, но всеки ден по време на експеримента (в продължение на една седмица – от тази вечер до следващата неделя вечер). Моля ви, не пропускайте ден за да можете да постигнете резултат.

  • За фаза А02 ще е необходимо да отделяте по 25 минути на ден – 20 за слушане на програмата и 5 за попълване на формата.
  • Най-доброто време за слушане на програмата е вечер преди заспиване. Друго подходящо време е след работа, ако се нуждаете от бързо „откъсване“ от стреса. Но изберете едно време и слушайте програмата само в това време през цялата седмица. Това е много важно. Слушайте в легнало положение и със затворени очи. Не е нужно да се опитвате да се концентрирате или да мислите за нещо определено. Просто слушайте.
  • Използвайте само качествени стереослушалки, слушането на високоговорител или не-стерео отнема ефекта на програмата. Не бъркайте дясната и лявата слушалка.
  • След всяко слушане попълвайте формуляра на тази страница и го изпращайте. Ако заспите по време на или след програмата, което е много добре, попълнете формата на следващата сутрин, но не забравяйте и не отлагайте за по-късно – важно е да маркирате впечатленията и състоянието си, докато не са избледнели.
  • Не слушайте през тази седмица други програми за релаксация, водени медитации, хипноза, йога нидра. Ако имате друга йога практика, можете да я продължавате както обичайно.

Целта на програмата:
1.бързо заспиване при нормално – невъзбудено състояние на съзнанието.
2.бързо превключване от стрес към по-спокойно състояние – при по-високи нива на активност.

Благодаря ви!
Слушайте всеки ден в едно определено от вас време и след всяко слушане (непосредствено или на другата сутрин) попълвайте и изпращайте отново този формуляр:


Моля попълвайте този формуляр всеки ден по време на експеримента

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Моля попълнете отговор в това поле първия път след слушането на А2 и след това следващите пъти само ако искате да добавите нещо към сравнението

Сравнете въздействието на А2 спрямо А1

Този въпрос се отнася за времето преди да чуете програмата. Ако попълвате формата веднага след слушането, отнася се за днешния ден. Ако попълвате формата на следващата сутрин, отнася се за предишния ден.

1. По скалата от 0 до 10 моля оценете общото равнище на стрес през деня си (0 - абсолютно релаксиращ, тотално хармоничен ден, без никакъв стрес и напрежение по никакъв повод; 10 - изключително високо ниво на стрес и напрежение на практика през целия ден)

Общо равнище на стрес през деня
012345678910

2. По скалата от 0 до 10 моля оценете равнището на стрес в момента преди да започнете да слушате програмата

Равнище на стрес преди слушане
012345678910

3. По скалата от 0 до 10 моля оценете равнището на стрес след слушане на програмата

Равнище на стрес след слушане
012345678910

4.Как преценявате въздействието на програмата върху процеса на заспиване

Програмата и заспиването ( задължително)

5. По скалата от 0 до 10 как преценявате качеството на съня си след слушане на програмата (0 - никакъв сън, въртях се цяла нощ, ставах; 10 - много дълбок, непробуден сън)

Качество на съня след слушане
012345678910

6. Как преценявате ролята на изкуствено генерирания шум за въздействието на програмата върху вас

Роля на шума ( задължително)
положително - шумът ми помогна да се отпуснанеутрално - не смятам, че шумът имаше въздействиеотрицателно - шумът по-скоро ми пречеше

7. Как преценявате ролята на музиката за въздействието на програмата върху вас

Роля на музиката ( задължително)
положително - музиката ми помогна да се отпуснанеутрално - не смятам, че музиката имаше въздействиеотрицателно - музиката по-скоро ми пречеше

8. Как преценявате ролята на гласа за въздействието на програмата върху вас

Роля на гласа ( задължително)
положително - гласът ми помогна да се отпуснанеутрално - не смятам, че гласът имаше въздействиеотрицателно - гласът по-скоро ми пречеше

9. Моля опишете накратко преживяването си по време на сесията и какъв резултат имаше тя върху вас

Вашето преживяване по време на сесията ( задължително)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *