Йога нидра: Решението дава посока на подсъзнанието

Йога Нидра е техника на Свами Сатянанда за работа с подсъзнанието.Целта на Йога Нидра е не само дълбока релаксация, но в състояние подобно на сън да се работи със складираната в подсъзнанието информация, да се преодолеят автоматични модели на мислене, които пречат във всекидневието, и дори отвъд това…

Нидра е йога дисциплина - преди всичко дисциплина, упоритост и осъзнато усилие към самоусъвършенстване. В наше време тези понятия не са на мода. Проповядва се, че е достатъчно да си поръчаш нещо от вселената - и подсъзнанието ще ти го достави. Няма нужда от никакво усилие и няма значение доколко поръчката ти отговаря на твоите нужди и на твоето предназначение в живота. Да не говорим пък затова доколко ще е от полза за всички.

 

В този смисъл йога Нидра НЕ Е една от безбройните леки техники да станеш милионер и да получиш желания мъж докато удобно си спиш.

Нидра следва строго традицията на Йога и ако нямаш изгарящо вътрешно желание да постигнеш себе си, дори с цената на жертви и лишения, не се полъгвай, че Йога Нидра е за теб.

Вярно е, че изходното положение в Йога Нидра е дълбока релаксация и че това е приятно и отпускащо в делника. Вярно е, че дълбокото отпускане е необходимост за всеки в днешно време. Ако използвате програмите по Йога Нидра за отпускане в това няма нищо лошо, но това още не е Йога Нидра.

Йога Нидра е път към една цел – и посоката се формулира в Sankalpa.
В традицията на Йога тази дума е свързана с намерението за постигане на духовна цел, която е от полза за всички. Решението е основата на заниманието с Йога Нидра, защото е послание, отправено директно към подсъзнанието. То е команда за посоката и често може да означава смяна на посоката в живота.

Аз ще пробудя своя духовен потенциал.
Аз ще бъда положителната сила за развитието на другите.
Аз ще бъда успешен във всичко, което предприемам.
Аз ще бъда по-осъзнат и резултатен.
Аз ще постигна съвършено здраве.

Това са решения, които дава като пример Свами Сатянанда.
А какво е твоето решение? Помисли ли вече за това?

Свами Сатянанда пише да не се бърза при формулирането на това решение – веднъж взето, то не бива да се променя. Необходимо е време и практика, докато това решение пусне корени в подсъзнанието и започне да дава плодове.

Решението трябва да е много прецизно и ясно изразено, подборът на думите трябва да бъде много точен, пише Свами Сатянанда, инак то няма да проникне до подсъзнанието.

Блиц Йога Нидра преди заспиване:
1. Ако още не си прочел(а) текста за Sankalpa на страницата за дискусии, направи го сега и си помисли какво би могло да е твоето решение.
2. Когато затвориш очи, кажи си наум – „Аз се занимавам с Йога Нидра“.
3. Повтори мислено три пъти – „Аз ще пробудя своя духовен потенциал“.
4. Наблюдавай какво се случва по време на сън.

Отдели достатъчно време – ако трябва и седмици, за да намериш точната формула за себе си – то е като да нарисуваш плана за новата си къща, в която ще живееш може би години и десетилетия. Не би ти се щяло да прекараш голяма част от живота си на място, което не е за теб. Но да смениш вътрешната си рамка е често значително по-трудно, отколкото да смениш дома, в който живееш.

Затова прояви достатъчно разум, когато създаваш решението си. Дай си време. Опитвай много различни варианти, пиши ги на лист и ги проверявай след това. Ти ли си в тези думи? Съдържат ли това, което искаш да бъдеш? Изразяват ли най-доброто, което можеш да дадеш от себе си?

публикувано в списание "Йога за всички", брой 3 - май 2011

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *