Истории с дърво

Ето някои истории с дърво, които ми разказаха първите посетители на изложбата “Дърво от вечност” на самото откриване. Тези малки истории бяха за мен и изненада, и най-големият подарък и признание – това, че работите ми въздействат на много дълбоко равнище, събуждат в хората съвсем спонтанно спомени за дълбоко лични преживявания, нуждата да ги споделят, да ги изговорят.

Изложбата на Любомир Розенщайн "Дърво от вечност"Първата история е на възрастна жена. Цял живот се борила с един бор в двора на съседа си. Десетилетия е мислила, че този бор и пречи и трябва да бъде непременно отсечен за да не хвърля сянка в нейната градина. И така година след година – разправии и настоявания. Съседът обаче се оказал упорит и все отказвал да премахне дървото. И добре, че това не се случи, каза ми тя. Сега разбирам колко глупаво е било. Сега всяка сутрин ходя при бора, снимам го, особено на изгрев слънце, говоря му. Сега това дърво ми дава сила и подкрепа и всеки ден благодаря, че то е тук и е до мен.

“Дърво от вечност” е фотоесе за вековна липа, подслонила при корените си малък параклис. Любомир Розенщайн снима в продължение на няколко години това дърво сутрин и представя сега в мястото за събития, срещи и изложби +това на ул. “Марин Дринов” 30 в София малка част от събраните над хиляда фотографии. Част от тях са направени с камера, а друга – с мобилен телефон и са публикувани на авторските му страници в социалните мрежи.Втората история е просто картина от една вечер, която ми сподели един мъж. Огромна липа на брега на Дунав. Лято, липата е нацъфтяла и земята около ствола и е посипана с паднали цветове. Просто цялата земя е в цвят от липа. И върху цветовете, навсякъде, милиони светулки, всичко в светулчена светлина. Не зная, каза ми, дали по някакъв начин цветовете ги бяха привлекли, дали има връзка това, но картината беше фантастична и е и сега като пред очите ми.

“Дърво от вечност” е фотоесе за вековна липа, подслонила при корените си малък параклис. Любомир Розенщайн снима в продължение на няколко години това дърво сутрин и представя сега в мястото за събития, срещи и изложби +това на ул. “Марин Дринов” 30 в София малка част от събраните над хиляда фотографии. Част от тях са направени с камера, а друга – с мобилен телефон и са публикувани на авторските му страници в социалните мрежи.Третата история е за криво дърво в Родопите, високо на един баир над Смолян. Може би ябълка или дива круша, каза ми човекът, не зная точно. Сирак съм, без баща, и първата работа, която започнах, беше в този град. Ръководеше я един мъж, от който научих много неща в живота. Бях млад и той по някакъв начин заместваше за мен бащата, беше ми като ментор. Всеки път, когато трябваше да вземе важно решение, да се допита за нещо в себе си, той казваше – отивам при кривото дърво – и се качваше сам на ливадата със самотното дръвче. То не беше огромно и многовековно, с голяма и красива корона, не беше с нищо забележимо, просто дърво в планината, но за него имаше явно особено значение. Той търсеше там отговорите.
Минаха години, човекът се разболя от лоша болест и вече го няма. Но сега аз се улавям, че като имам нужда от отговор, от подкрепа отвътре, когато съм в труден момент, правя същото, което правеше той – вече живея в София, но отивам нарочно в Смолян и се качвам при това дърво. Човекът го няма, скоро сигурно и дървото няма да го има, но аз още ходя при него.

Отиват си хората. Отиват си и дърветата. Но идват други хора и други дървета в безкрайния поток на вечността. Може би и вие имате своята история с дърво. Може би и във вас ще събуди нещо срещата с картините от “Дърво от вечност“. Когато имате възможност,непременно посетете изложбата. И като тя започне да ви говори дълбоко в спомените, и имате нужда да споделите, просто ми напишете своята история с дърво. Нека тя остане този път записана – част от този вечен летопис и свидетелство за връзката между дърветата и хората.


Изложбата на Любомир Розенщайн „Дърво от вечност“ можете дса посетите до 30 септември всеки ден от 10.00 до 20.00 в плюс това София, ул. „Марин Дринов“ 30. Вход свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Компакт-дисковете с водени медитации и йога с Любомир Розенщайн!

поръчайте онлайн - доставка с куриер на посочения от вас адрес

Tук можете да поръчате компакт дискове с някои от най-добрите аудиопрограми с водена медитация, дълбока релаксация, йога нидра, хатха йога и пранаяма на български език, водени от Любомир Розенщайн. Програмите са само за индивидуално слушане (медитациите и йога нидра само със слушалки) в спокойно и тихо обкръжение

Единична цена е отбелязана до всеки от дисковете. Доставката е с наложен платеж и е за сметка на получателя.

Трите имена (задължително)

Вашият Email (задължително)

Телефон за връзка(задължително)

Адрес за доставка:

Пощенски код:
Населено място:
Улица, Номер:

Поръчвам следните заглавия (Моля отбележете като кликнете кутийката вляво от заглавието ):НОВО!!! Mедитация СЪБУЖДАНЕ НА КОСМОСА - Mедитация за вътрешна тишина, щастие,мир,
светлина и спокойствие. Цена 15 лв.


НОВО!!! ЙОГА НИДРА - ВИСОКАТА СИНЯ ПЛАНИНА - Дълбока физическа, емоционална
и мисловна релаксация на Свами Сатянанда - класическата практика, подходяща както за начинаещи, така и за поддържане и развитие на индивидуалната практика. Цена 15 лв.


Йога нидра II - Програма на Свами Сатянанда за развитие на съзнанието в състояние, подобно на съня - практиката за напреднали. За начинаещи моля поръчайте диска "Йога нидра Цена 9 лв.


ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане. Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска. Диск едно: Встъпителен клас. Цена 15 лв.


ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане. Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска. Диск две: Основен клас. Цена 15 лв.


ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане. Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска. Диск три: Клас за напреднали. Цена 15 лв.

Специална цена при закупуване на пълния комплект от три диска " ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане" едновременно - 36 вместо 45 лева!Доставката е с наложен платеж и е за сметка на получателя.

След получаването на поръчката ще ви потърсим по телефон или електронна поща за да уточним доставката!