ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане – ОСНОВЕН КЛАС

Както във всяка йога-практика, така и в пранаяма, съществуват три основни стъпки или цели: пречистване, балансиране и събуждане. Пречистването е фокусът на встъпителния пранаяма клас и затова неговите инструменти са най-вече дълбокото дишане и капалабхати. Пречистването е физиологическо – от замърсявания, токсини и шлаки в организма, които, с помощта на промяната в дишането, започват да се изхвърлят ускорено като отпадъци. С встъпителната пранаяма се възстановяват нормалните защитни сили на тялото срещу замърсявания отвън. Заедно с това се осъществява и началото на пречистването на системата от енергийни канали – нади. Подобно на телесните органи и системи, в надите също се отлагат натрупвания и шлаки – но от блокирана енергия и те възпрепятстват свободното движение на прана. Енергийните канали остават без достатъчен приток на енергия, отслабват и дегенерират, това от своя страна води до отслабване и дегенериране на органите и системите във физическото тяло, свързани със съответната нада. Пречистването на енергийните канали означава едновременно и те да бъдат усилени, укрепени и оздравени.

Пранаяма е йогийската наука за контрол върху жизнената енергия – прана – чрез съзнателна промяна в начина, по който дишаме. Упражненията в серията от три диска учат последователно как удобно, със самостоятелна работа вкъщи, да попълваме и увеличаваме вътрешните си резерви от жизнена енергия. Този пълен пранаяма курс е ефективно средство за справяне със стреса, умората, слабостта и изтощението. Промяната в начина на дишане е и най-бързият познат на човечеството от хилядолетия път за съзнателно изменение на психичните състояния. Редовната, систематична пранаяма практика елиминира напрежението, тревожността, депресията и ни изпълва с вътрешна сила, лъчезарност и жизненост. Правете упражненията всеки ден!


В днешно време се обръща изключително внимание на очистващата страна на различни природосъобразни практики и на мода са какви ли не диети, упражнения, процедури и хранителни добавки, които целят изхвърляне на вътрешното замърсяване. Една огромна вече, израсла на тази основа, индустрия, пропагандира изхвърлянето на отровите от организма като универсален път към съвършеното здраве и младост. Затова има основания: въздухът, водата и храната, днес са наистина твърде замърсени с вещества, които препятстват нормалната работа на физиологичните органи и системи. Но също така истина е, че дори да постигнем високо ниво на детоксикация, подобренията в здравето и самочувствието ще бъдат само временни, ако заедно с това не се работи върху възвръщане на естествения вътрешен енергиен баланс. Нашето всекидневие разрушава първо този баланс и това е предпоставка тялото да стане особено податливо на замърсяване.

Именно балансираната работа на енергийната система – на праните, е най-важният показател за истинско здраве. Когато има равновесие в потока на жизнените енергии, имунитетът на физическото тяло нараства и то става все по издръжливо на вредни влияния отвън. Процесите на стареене и дегенерация се забавят. Балансът на прана е най-същественият фактор на само за физическото, но и за психичното оцеляване на хората в днешния толкова неравновесен свят. Всяко нарушение на психичното здраве – депресиите, лошото настроение, липсата на самочувствие, вътрешна сила и желание за живот, има своя корен в нарушената хармония на праничната система. Фокусът в основния клас пранаяма е във възстановяването на работата на естествените механизми, които подържат това равновесие.

Разбира се, в йога не съществува стена или категорична граница, която трябва да се премине между една и друга от основните цели. Заедно с балансирането на праничното тяло, в основния клас продължава по-нататък и очистването, физиологично и енергийно, появяват се също първите признаци на събуждане на чакрите, а понякога – и на събуждане на кундалини. Много важно е пранаяма практиката да бъде последователна и систематична: работата върху баланса предполага очистване поне на големите гнезда на вътрешно замърсяване; събуждането на чакрите и особено на кундалини е опасно, ако не е предшествано от постигане на пречистена и балансирана пранична система. Ако ни е все още трудно да се справим с „обикновения“ поток на жизнена енергия, нейният свръхпоток може да ни унищожи.

Тъй като пранаяма е най-мощното средство, с което йога разполага, за да бъде експресно изминато разстоянието пречистване – балансиране – събуждане, в традицията тя винаги се е предавала само от учител, който да съобразява подреждането и продължителността на заниманията с конкретното състояние на ученика. Днес пранаяма е достъпна у дома, това изисква здрав разум, самонаблюдение и дисциплина за да може във всекидневната практика да се спази естествената логическа последователност в постигане на трите основни стъпки.

Праничното равновесие се възстановява с три инструмента: редуване на дишането, ритъм на дишането и задържане на дишането. Всички те са съчетани в най-важното за основния клас упражнение: дишането с редуване (нади шодхана, анулома вилома). Като сменяме последователно вдишването и издишването от лявата и от дясната ноздра, за първи път съзнателно си поставяме задачата да възобновим балансираната работа на ида и пингала – двата основни енергийни канала, които отговарят за доставянето и потока на женската, лунната, психичната – и на мъжката, слънчевата, физическата енергия. Вдишването отляво активира притока на лунна енергия – и съответно работата на дясното полукълбо на мозъка. Вдишването отдясно активира притока на слънчева енергия – и на лявото полукълбо. Когато естествения ритъм на редуване на двете енергии е нарушен за дълго време, активната ни, съзнателна намеса в този механизъм дава възможност на отслабената нада да започне да се самовъзстановява. С пранаяма ние само създаваме пространство, в което нарушения баланс се саморегулира отново и ако сме достатъчно упорити, това неизбежно се случва, защото хармоничното редуване на двете енергии е основно качество на материалната ни вселена.

По подобен начин действа и постигането на ритъм на дишането: поддържането на еднакви по времетраене цикли на вдишване, задържане и издишване. Това означава да се впишем съзнателно в безкрайния и вечен ритъм на космоса, връзката с който сме загубили заради твърде много хаос и напрежение в живота ни като хора. Равните интервали на вдишване и издишване отляво и отдясно дават равен шанс на надите, едната от които обикновено е потисната и отслабена. Удължаването на времетраенето на вдишване и издишване удължава физически пространството, в което по-слабата енергия може да се нормализира и същевременно надделяващата да отслаби хиперактивното си влияние. Затова в дишането с редуване внимаваме изключително много интервалите да бъдат премерено равни.

И третата технология на баланса е задържането на въздуха между вдишване и издишване. В момента на задържане ида и пингала са еднакво неактивни, тоест – балансирани. Свръхактивността е изчезнала, свръхпасивността също е изчезнала. В вапредналия клас пранаяма със задържане отваряме територията за събуждане на кундалини, но тук, в основния клас, правим задържането за да уравновесим надите като им дадем възможност да бъдат тихи.

Някога пранаяма е била създадена като техника за събуждане на скритите в човека свръхвъзможности. Днес тя е особено важна първо като достъпен път за милионите хора, които страдат от липса на физическа и психическа енергия, за да могат да се справят с все по-напрегнатото, изпълнено със стрес и хаотично всекидневие. То ни поставя пред изпитанието да възвърнем вътрешния си баланс, ако не искаме да загубим здравето си и нормалното си съществуване. С помощта на основния клас пранаяма това изпитание може да бъде успешно преодоляно.

Основен клас

  • Капалабхати: продължаваме с дълбокото очистващо упражнение като достигаме до 3 серии с по 100-150 повторения.
  • Дишане с редуване: започваме с 12 и постепенно увеличаваме до 20 серии. Постигаме и поддържаме ритъм във вдишване, задържане и издишване като постепенно напредваме от 1:2:2 към 1:4:2 (издишването е два пъти по-дълго от вдишването, задържането е два пъти по дърго от издишването). Увеличаваме времетраенето на вдишването, задържането и издишването. Внимаваме в последователността на редуването и интервалите. Развитата техника в основния клас означава да достигнем вдишване от 6 секунди, заддържане от 24 и издишване от 12, след което можем да увеличим и до 8, 32 и 16.
  • ситхали или ситкари е малка помощна пранаяма за охлаждане, подходяща за изпълнение след дишането с редуване, ако при него е генерирана значителна вътрешна топлина, има също уравновесяващо действие.
  • Уджаи (психично дишане) подпомага съвместната работа на надите: вдишването е с двете ноздри едновременно, задържането е максимално, издишването е само отляво. Фокусът е върху тихия гърлен звук, това засилва концентрацията навътре и спира мисловния процес.
  • Можем да завършим основния клас с брахмари, също дълбоко успокояващо и уравновесяващо упражнение.

Основният клас с неговия дълбок балансиращ ефект е най-важната част от пранаяма за прилагане във всекидневието. Когато упражненията бъдат усвоени добре и вътрешният баланс е вече възстановен (показател за което е липсата на физически и психични оплаквания) при желание може да се премине към третия клас или да се продължи нататък практикуването на втория за поддържане на физическо и психическо здраве.

Следвайте указанията от дисковете в серията Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска за да усвоите упражненията и да улесните изпълнението им.
Дисковете можете да поръчате онлайн тук.

Също така в Amazon и в iTune

Включете се в ЙОГА И ПЛАНИНА с ЛЮБОМИР РОЗЕНЩАЙН – 4 – 6 септември, Рила – йога уикенд със специален акцент върху пранаяма практиката и сутрешен пранаяма час воден от автора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *