Болката на миналото или надеждата на бъдещето

 

Ние гледаме на днешния ден често през изкривеното огледало на миналото, което ни принуждава да намираме в отраженията преувеличение на всички някога преживени рани, обиди и огорчения… Почти нищо от образа, който виждаме в огледалото, не съществува в действителност и е много трудно да се откъснем от илюзията, че виждаме действителност… В другите хора наблюдаваме повече своите товари, страхове и блокирани енергии. Докато не изоставим изкривеното огледало на миналото сме загубени за всяко бъдеще, което не следва познатите ни и често болезнени очертания. Като че ли никога не сме имали друг избор, но всеки момент е секунда на избора, на границата между това дали да отразяваш болката на миналото или надеждата на бъдещето.

Докато не изоставим изкривеното огледало на миналото сме загубени за всяко бъдеще, което не следва познатите ни и често болезнени очертания.

Не правете във взаимоотношенията с другите хора от мухата слон: полезният избор е да оставите мухата просто да отлети и тя ще го направи, и пак ще имате синьо небе. И ако изберете да я превърнете в слон вместо това, не забравяйте, че е имало момент на избор и вие сте го направили – като съзнателно или не сте пропуснали момента, в който е можело всички облаци да се разсеят и сте извикали бурята. Не винете другите затова и не се гневете на времето, което само следва послушно мисълта ви…

Когато сте на път да решите да се разсърдите или разгневите на близък човек, дайте си две минути за да размислите. Това е важно решение, което ще се отрази на взаимоотношенията и на живота ви, не го вземайте напълно автоматично. Разделете лист хартия на две колони. В едната напишете всичките качества на този човек, които ви дразнят, гневят и не ви допадат. В другата колона избройте всички хубави качества, които можете да откриете в него. Сега разделете листа на две и помислете – с коя от тези две половини искате да живеете? Това е моментът на избора. Направете го съзнателно – смачкайте и изхвърлете едната половина, а другата оставете близо до себе си за да ви напомня. В човека до себе си ще откривате все повече от списъка, който сте съхранили. И ако сте избрали да е гняв, вече знаете, че причината не е в другите, а в собствения избор.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *