Трите пътя в страданието или йога на болката

Има един най-точен инструмент, който определя напредъка ти в духовното развитие, напредъка ти в йога във всеки един момент : отношението ти към собственото ти страдание.

Има един най-точен инструмент, който определя напредъка ти в духовното развитие, напредъка ти в йога във всеки един момент : отношението ти към собственото ти страдание.

1. Ако за теб е нетърпимо да страдаш и във всеки момент, в който се чувстваш зле, веднага посягаш щъм средство, което отвън да притъпи страданието ти: гняв, агресия, хапчета, алкохол, наркотици, бягство – тогава си в полето на тамас и за никакво вътрешно развитие не може да става дума.

2. Ако намираш страданието си за дълбоко несправедливо, а да го търпиш те изпълва със злоба, със сърдене, със завист към онези, които в същото време не страдат или не страдат по твоя начин – и ти се иска всички да са поне толкова зле, колкото и ти в момента – се намираш в областта на раджас. Страданието е генерирало в теб енергия, която можеш да използваш. Твоята задача сега е да трансформираш тази енергия от нещо, което иска да разруши другите и света в нещо, което да започне да изгражда теб.

3. Ако приемаш страданието си без външен или вътрешен коментар справедливо ли е то или не, има ли в него смисъл или не, допустимо ли е или не, заслужено ли е или не – ако го приемаш по начин, по който не искаш да го прехвърлиш на другите за да се отървеш; ако го приемаш като своя вътрешна задача, която иска от теб твоето собствено решение – в такъв случай без съмнение си прекрачил границата и си навлязъл в страната на саттва. Отвъд тази граница страданието изчезва. Разтваря се. Някъде горе то се превръща в светлина и ти ставаш мост между болката и светлината. И когато си такъв мост, вече можеш да приемаш страданието на другите. Болката на цялата планета.

Това е най-висшата йога: йогата на страданието.

 

С Любомир Розенщайн на 29 януари в София и на 31 януари в Плевен – запишете се сега, цялата информация на авторската страница във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *