Eдин пропуснат възможен живот

Но ето че сега, за първи път след толкова години, крача по улиците на този град, който е можел да бъде моят роден град, но не е станал. И си мисля за всичкото изминало време и за всичко онова, което е можело да се случи в живота ми, а не се е случило – и за онова, което се е случило, а е можело да не се случи.

Щял съм да се родя в Париж, ако баща ми малко преди това внезапно не беше умрял. Така се е случило да се родя в София, не в Париж. Тази история е стара и вече не интересува никого. Но ето че сега, за първи път след толкова години, крача по улиците на този град, който е можел да бъде моят роден град, но не е станал. И си мисля за всичкото изминало време и за всичко онова, което е можело да се случи в живота ми, а не се е случило – и за онова, което се е случило, а е можело да не се случи.

Оглеждам се в цялото разнообразие на човешки физиономии, което Париж от днес предлага и се опитвам да открия в него огледалния образ на себе си – роден на същата дата, само че на съвсем друго място… Животът ми, това е абсолютно сигурно, щеше да е напълно различен – и аз разбира се, също. Градът ми се струва съвсем нереален. Крача като сред мъгла из улици, по които съм щял да крача като дете, влизам в книжарници, в които съм щял да влизам, минавам покрай университета, в който съм щял да уча… и може би дори под прозорците на сградите, където съм щял да съм или дори щях да съм… точно в този момент, в който минавам край тях, ако бях се случил онзи, другия аз…

Ние никога не сме известени предварително каква случайност може да обърне напълно посоката на живота ни… даже ако още не е започвал официално, както в случая с моето раждане в Париж… Родих се в София и този, другият град е днес само декор на мисления ми филм какво би било, ако…

Много различни неща преживях през тези десетилетия, много неща научих, изстрадах, изболях, много думи, и хора, и чувства, и места събирах, събирах в кадрите на спомените си… Докато ходя днес – дълги часове, до пълно изтощение, сякаш за да успея в един само ден да наваксам, да обходя всички маршрути на един пропуснат възможен живот и да го сглобя във фантазията си, заедно с това преглеждам случилото се, миналото си в действителност, такова, каквото стана.

И си давам сметка, че от днешната гледна точка то е също толкова нереално… Само следите от него в мен са реални, дори видими донякъде по лицето ми, по бръчките, по очите, по тялото… Онзи, другият аз, може би щеше да има същата форма на лицето и същият глас, но щеше са е облечен различно, да говори на друг език и по друг начин и да има друг поглед… И може би… ако го бях срещнал днес … съвсем нямаше да го разпозная… или пък нямаше да имам какво да си кажа с него и така щяхме да се разминем в тълпата на някой от широките парижки булеварди – двама напълно непознати, които няма какво общо да срещне никога.

текст за public republic

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Компакт-дисковете с водени медитации и йога с Любомир Розенщайн!

поръчайте онлайн - доставка с куриер на посочения от вас адрес

Tук можете да поръчате компакт дискове с някои от най-добрите аудиопрограми с водена медитация, дълбока релаксация, йога нидра, хатха йога и пранаяма на български език, водени от Любомир Розенщайн. Програмите са само за индивидуално слушане (медитациите и йога нидра само със слушалки) в спокойно и тихо обкръжение

Единична цена е отбелязана до всеки от дисковете. Доставката е с наложен платеж и е за сметка на получателя.

Трите имена (задължително)

Вашият Email (задължително)

Телефон за връзка(задължително)

Адрес за доставка:

Пощенски код:
Населено място:
Улица, Номер:

Поръчвам следните заглавия (Моля отбележете като кликнете кутийката вляво от заглавието ):НОВО!!! Mедитация СЪБУЖДАНЕ НА КОСМОСА - Mедитация за вътрешна тишина, щастие,мир,
светлина и спокойствие. Цена 15 лв.


НОВО!!! ЙОГА НИДРА - ВИСОКАТА СИНЯ ПЛАНИНА - Дълбока физическа, емоционална
и мисловна релаксация на Свами Сатянанда - класическата практика, подходяща както за начинаещи, така и за поддържане и развитие на индивидуалната практика. Цена 15 лв.


Йога нидра II - Програма на Свами Сатянанда за развитие на съзнанието в състояние, подобно на съня - практиката за напреднали. За начинаещи моля поръчайте диска "Йога нидра Цена 9 лв.


ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане. Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска. Диск едно: Встъпителен клас. Цена 15 лв.


ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане. Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска. Диск две: Основен клас. Цена 15 лв.


ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане. Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска. Диск три: Клас за напреднали. Цена 15 лв.

Специална цена при закупуване на пълния комплект от три диска " ПРАНАЯМА: Жизнена енергия чрез осъзнато дишане" едновременно - 36 вместо 45 лева!Доставката е с наложен платеж и е за сметка на получателя.

След получаването на поръчката ще ви потърсим по телефон или електронна поща за да уточним доставката!