Психология на чакрите: „Ти не ме обичаш!“, слабостта и депресията от Манипура към Анахата

Заедно с манипура, анахата е втората от чакрите, където са съсредоточени най-много от психичните проблеми на нашето време. В манипура конфликтът е между естествения стремеж на всеки човек да бъде вътрешно силен, активен и независим – и нарастващия външен натиск срещу възможността да създадеш и съхраниш своята вътрешната сила. Все повече и повече днес оцеляването изисква от една страна човек да бъде действен, насочен към външния свят – но го и принуждава да загуби всяка самостоятелност, да не взема собствени решения за живота си, да се остави отвън да направляват съдбата му.

MANIPURA  Може да се каже, че съвременното общество е общество на свръхраздутата, превъзбудена манипура, която вече е напомпала толкова много енергия в себе си, че автоматично изсмуква и най-последната психична сила от манипура на отделните индивиди. Затова не е противоречие, че се намираме в ситуация, в която времето е изпълнено с изключителна агресия във всяко едно отношение – към природата, към бъдещите поколения, към другите; и в същото време

хората се превръщат във все по-слаби, все по-неспособни да управляват бъдещето си създания. Свръхвъзбудената чакра, която не може нито да се освободи от енергията си, нито да я трансформира, се превръща в огромна „черна дупка“,

която притегля и изтегля енергия със същите вибрации от всеки достъпен източник. Резултатът е, че тя поражда в чакрите наоколо дефицит на енергия, отслабване и депресия,а в себе си акумулира все повече сила, с която няма капацитет да се справи и постепенно неизбежно се превръща в самовзривяваща се бомба. Днес посланието е – ние решаваме вместо теб, а съдържанието – ти нямаш контрол и ние решаваме срещу теб.

Това е непрекъснат психологически натиск, който се извършва на всички равнища и със всички средства на общественото влияние – могъщи както никога досега. При тези условия изключително трудна задача се оказва да запазиш що-годе функционираща манипура, да не я предадеш изцяло във външни ръце. Обикновено хората, поставени в такава ситуация, регресират към по-ниските чакри като се опитват да компенсират депресираната манипура със свръхвъзбуда в муладхара и свадистхана. Този път е днес обществено одобрен и официално насърчаван: основната цел на пропагандата, фокусирана върху притежаването (муладхара) и удоволствията (свадхистана) е да съдейства върху разрушителния процес в манипура и да възпре възможностите на по-високите чакри да възстановят естествения поток на енергията. Енергията тече там, където е фокусът на съзнанието. Когато той е насочен към грубите материални форми и сетивните удоволствия, вътрешната сила отслабва все повече и повече.

Анахата

Липсата на енергия в манипура е особено разрушителна за анахата, сърдечната чакра, която е източникът на вътрешното усещане за свързаност с другите хора.

Любовта като преживяване е достъпна само за вътрешно силните хора. Да можеш да се съпреживяваш като част от общото е възможно само ако можеш преди това да се възприемеш достатъчно сигурно като индивидуалност със свои собствени, незастрашени граници – само тогава можеш да участваш равностойно в едно съвместно преживяване. Само тогава си готов да направиш крачка напред, да избереш да отвориш сам границите си към другите. Ако манипура е депресирала, вътрешната заплаха, че емоционалната връзка ще те унищожи, е непреодолима преграда пред анахата.

Хилядолетия наред ритъмът на преливане на енергии между манипура и анахата е осъществяван чрез взаимоотношенията между мъжа и жената в двойка. Сексуалният акт е изпълнявал на енергийно ниво задачата да пренесе част от натрупаната в манипура активна енергия при мъжа в жената и от друга страна да стимулира анахата чакра като приемаща енергия при мъжа. В този естествен равновесен цикъл мъжът подхранва женската манипура, за да може женската анахата да генерира достатъчно енергия, която да дава на мъжа за събуждане на неговата сърдечна чакра.

„Ти не ме обичаш!“ (с вариантите „Ти не ме обичаш достатъчно!“, „Ти вече не ме обичаш!“) са често чувани днес реплики, които свидетелстват, че естественият баланс между анахата и манипура е нарушен. Депресираната манипура просто няма какво да даде в една връзка и закономерно води до свръхвъзбудена анахата в другия. Събраната в анахата енергия не може да бъде освободена. „Ти не ме обичаш!“ е израз, който обръща посоките: не дава, а изсмуква до последно анахата чакра на човека, към който е отправен, акумулира от нейната енергия във възбудената чакра и води до нейното самоунищожаване. Резултатът е навсякъде около нас днес – хора без самочувствие, с емоционални рани и празноти, депресия и една объркващо масова липса на любов, сред изобилие на заместители на жизнената енергия в манипура и анахата.

Публикувано в списание „Йога за всички“

Още за чакрите и техните взаимодействия – в ПРОЛЕТНО СЪБУЖДАНЕ
Тантра-семинар в началото на пролетта
за хармонизиране на женската и мъжката енергия
с йога-ачаря Любомир Розенщайн
23 март 2014 г., 09.00 – 15.00 ч.
Записванията в момента!

Страницата на събитието:
https://www.facebook.com/events/1386913841533409/
https://www.facebook.com/changewire.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *