Свара йога: вселената в ритъма на собственото дишане

Много пътища съществуват в йога, които да ни водят от света на видимото към света на невидимото – от света на грубата материя, която обикновено сме свикнали да възприемаме като единствена реалност към света на реалностите отвъд тази материя. За йога това е пътят към събуждането и той може да бъде постигнат дори с такава на пръв поглед елементарна дейност като вслушването в ритъма и звука на собственото си дишане – известна още като свара йога.

Свара йога е древна тантрична наука, която се състои от изучаване на общото между потока на въздуха в ноздрите и фазите на луната, времето на деня и посоките на света. Обикновено когато стане дума за дихателни техники, в йога мислим за пранаяма, но в Свара йога важна е връзката на дишането ни с фазите и мястото на слънцето, луната, планетите, сезоните, времето на деня и съобразяването на действията, които предприемаме с тези невидими връзки. Например след като провериш потока на въздуха от ноздрите си преди да станеш сутрин, да стъпиш първо със съответния на активната ноздра крак е проста практика, която осигурява успех на делата ти през целия ден. Това е за свара йога начин да се свържеш с „успешната“ за този ден енергия в космоса, който мнозина и днес следват, без да знаят дори за отнощението му към йога.

Още преди хилядолетия древните йоги са разкрили, че съществува връзка между посоката, от която поемаме въздух и активността на енергиите в тялото. Една от ноздрите е активна при вдишване и ритъмът на тази активност следва определени закони. Когато вдишваме с по-силна лява ноздра, активни са менталните енергии, известни като манас шакти. Това е подходящо време за мислене, учене, планиране, както и време на емоциите. Този период обаче не е добър за физическа работа, тъй като енергията на движението – наричава още прана шакти – е отслабена. Тя се засилва, когато дишането се премести към дясната ноздра и тогава е подходящо да се заемем с говорене, хранене или спорт.

Когато човек е здрав и балансиран, смяната на активната страна на дишане се случва равномерно и автоматично на всеки час – час и двайсет минути. При всеки преход има малък период, в който двете ноздри са еднакво активни – и това е времето на спиритуалната енергия – или атма шакти. Това е най-добрият момент за медитация, молитва, духовно търсене.

Нарушеният ритъм на сварите е сигурен признак за нарушено равновесие в организма, което се изразява във физическо, психическо, емоционално разстройство или заболяване или предстояща смърт. Свара йога се е научила да разчита с такава голяма точност знаците, които дишането ни оставя, че за нея не е трудно да предскаже наближаването и дори точния момент на смъртта.

Свара йога е път за търсещия съм върховното преживяване на йога – осъзнаването за единството на отделния човек с космоса . Докато в пранаяма – науката за контрол върху жизнената енергия – средствата, които водят към тази цел са дихателните упражнения, чрез които може да се регулира потока на праната, средството на свара йога е преди всичко наблюдението и осъзнаването на тази могъща хармония на енергията, която е в нас и навсякъде около нас. Несъзнаваният процес на дишането се подчинява на закони, които стоят отвъд простото материалистическо разбиране за физическото тяло на човека и неговото устройство – и те са за свара йога същите закони, на които се подчинява например движението на звездите. Вслушването в това как тези закони се проявяват в тялото ни е източник на дълбоко знание – не описателно, не интелектуално, а знание на най-високото ниво на преживяването на истинската ни същност.

Свара йога не е някакво гадателство или стар вид индийско факирство, а възможност да преживееш себе си като част от потока на хармонията . Но през вековете, та и до днешно време, йога винаги е била упражнявана на различни нива. Само малцина са били водените от вътрешен стремеж да постигнат себе си, за други практиките на йога са били източник на препитание или просто средство за по-добро здраве и самочувствие. И докато дълбоката езотерична същност на свара йога е била разкривана тайно от гуру на истински посветения ученик, уменията на свара йогите са били използвани и в делника с чисто практическа насоченост: например за да се определи подходящият момент за тръгване на път, сключване на сделка или женитба. В индийската традиция свара йога е неразделна сестра на астрологията и това знание продължава да се предава през поколенията. Успехът на всяко начинание се е решавал от това дали то е хармонизирано с подходящата свара. Хората са нагаждали действията си според активната свара или пък са тренирали умението си да променят нарочно активността на сварата преди да започват определено занятие.

Затова и Шива Свародая – един от основните достигнали до нас писмени източници за Свара йога, включва както указания за йога садхана – за посветените йога ученици, така и упътвания за делничния човек – за това как да води успешно съдбата си според знаците на собственото си дишане. В текста ще намерим теми като печалба в търговията, победа в битката или привличане на жените с помощта на водещата свара. Тя може да определи момента на зачеването, пола на детето, причините и изхода от болест или да даде знак за приближаващо нещастие .

Лявата ноздра е свързана с лявата част на тялото, където в движение е отрицателно заредения – или женския поток от жизнената енергия – прана. Основният канал, по който се движи тази енергия се нарича ида. Вдясно е пингала – областта на потока на мъжката или положително заредената енергия. Точно в средата между ида и пингала, по продължение на гръбначния стълб е сушумна нади – енергиен канал, който обикновено е затворен. Само малко количество енергия се движи по него в моментите, когато дишането превключва от едната към другата свара и за малко положителната и отрицателната енергия са в относително равновесие. В тези моменти мислите и движенията са по-уравновесени, ритмични, укротени.

Идеята за двата допълващи се вида енергии – мъжка и женска, положителна и отрицателна, северна и южна, слънчева и лунна, ха и тха, ян и ин е основна за йога.

Мъжката, дясната енергия е свързана с будното състояние на съзнанието – с физическото тяло и видимите обекти, които възприемаме от външния свят. Лявата, женската, е енергията на състоянието на сънуване, където няма сетивни възприятия и е областта на астралното тяло. Сушумна, неактивното и за двете противоположни енергии, е състоянието на съня без сънища, на причинното тяло. Йога възстановява баланса и ритъма на смяната на състоянията, за да може да събуди в сушумна четвъртото състояние на съзнанието – турия, което е целта на йога.

Науката през миналия век започна да потвърждава на равнище материално тяло откритията на йогите от древността. Охлаждането, отпускането и интровертността на ида – женската енергия, беше описано като функция на парасимпатичната нервна система, която отговаря за отпускането на мускулите и понижаването на телесната температура. Активиращата, слънчева, екстровертна пингала бе преоткрита от западните учени като симпатичната нервна система, която стимулира мускулите и подготвя организма за стрес и външна активност. Лявата част на тялото бе свързана с дясното мозъчно полукълбо и неговите творчески, артистични, психични и депресивни способности. Беше разкрита и връзката на дясната част с лявото полукълбо на мозъка и неговите рационални, аналитични, математически и агресивни възможности.

Нашият, западен свят поставя много силно ударение върху пингала. Ние живеем в общество на доминираща мъжка енергия, в общество, в което единствено активността и свързаната с нея екстровертност и агресия е ценена и възнаграждавана. В същото време свара йога ни учи, че когато едната свара доминира и естественият баланс на енергиите е нарушен, неизбежно възниква ментална, емоционална или физическа криза. Ние сме свидетели и участници в тази криза в момента – във всеки от нас и навсякъде около нас. Ритъмът на енергиите е нарушен. Хората, обществата, планетата са болни. Свара йога ни дава прост, но много ефективен инструмент, с който можем да поставим диагнозата и да започнем лечението – като наблюдаваме, а после започнем и да променяме ритъма на дишането си.

За йога дишането е директно средство за еволюция на съзнанието – възможност да възстановим загубения здравословен баланс, да обединим двете равностойни енергии, за да можем да събудим чрез тях в себе си, в своя център, в сушумна – във всеки отделен човек, и в цялото човечество – едно ново, по-високо ниво на енергия, което ще промени изцяло съществуването ни.

Трите аспекта на енергията

Ида Пингала Сушумна
негативна позитивна неутрална
женска мъжка андрогенна
луна клънце светлина
студена топла умерена
uнтуиция логика мъдрост
желание действие знание
вътрешна външна центрирана
нощ ден изгрев и залез
субективна обективна осъзната
подсъзнавано съзнавано несъзнавано
пасивна активна беленсирана
Брахма Вишну Рудра
сатва раджас тамас

Как да разпознаем активната свара и да я променяме

Най-простият начин да се разпознае активната свара е следният: приближете дланта си към ноздрите докато издишвате и ще почуствате, че от активната ноздра потокът е по-силен.
Друга възможност е да затворите с пръст ноздрите последователно и да слушате шума при издишване. По-дълбокият звук показва активната ноздра.
Ако двете ноздри са еднакво активни, това показва, че в момента е преход и сушумна е в действие. Този преход се случва автоматично на всеки час – час и двайсет минути при здравите хора.

активната свара и лунния календар

Цикълът на сварите започва отново всеки ден при изгрев слънце в зависимост от цикъла на луната и е синхронизиран с нейното състояние. Променя се всеки три дни. Денят минава под знака на сварата, с която е започнал и която в благоприятния случай отговаря на сварата от календара.
За да определите активната си за деня свара, трябва да отбележите с коя страна дишате при изгрев слънце. След това трябва да сравните резултата с фазите на луната. Ида и пингала се редуват през три дни, като лунната свара трябва да бъде активна в първите три дни на пълнещата се луна и после от 7-9 и от 13-15. Слънчевата свара път е благоприятно да бъде активна в момента на изгрева в първите три дни на намаляващата луна.

Как да променим активната свара
Ако е естественият баланс е нарушен или пък определена дейност изисква промяна в активната свара, ритъмът може да се обърне съзнателно:
– като се затвори активната ноздра и се диша през неактивната в продължание на 5-10 минути
– като се вдишва през активната и издишва през неактивната ноздра
– като се легне на страната на активната свара
– като се измие лицето с много студена или гореща вода
– като се поемат нагряващи или охлаждащи храни. Например джинджифилът стимулира пингала, а киселото мляко и бананите – ида.

Благоприятни дейности според сварата

Когато ида е активна е благоприятно време за
– пиене на вода и уриниране
– ставане от леглото
-спокойна и тиха работа, особено мисловна
– купуване на бижута
– помагане на другите
– уреждане на конфликти
– общуване с началници
– брак, церемонии, религиозни практики
– дълго пътуване
– сеене на семена
– приемане на лекарства
– музика
– секс – за жени

Пингала благоприятства
– физическите активности и тежката работа
– хранене, пиене на алкохол, отделяне на ектременти
– рисковани и героични битки, войни и предизвикателства
– математика, интелектуални занимания
– търговия, купуване и продаване
-езда
– секс или привличане на жени – за мъжа

Сушумна:
Само две дейности са подходящи в сушумна – практикуване на йога или
престъпни дейности, които изискват фокусиране на съзнанието. Физическа или мисловна дейност са обречени на неуспех. Най-доброто време за медитация.

Препоръки за всеки ден

– на събуждане определете активната си свара. Докоснете тази страна на лицето със съответната ръка
– излезте от леглото като стъпите първо с крака на активната свара
– ако пингала е активна, поставете стъпалото в посока изток или север, а за ида – запад или юг
– започнете работа с активна лунна свара
– избягвайте студени храни, ако сте в ида
– ако се къпете с гореща вода, подходящо е ида да е активна
– знак за добро здраве е ако уринирате по време на ида
– напуснете дома си с крака, отговарящ на активната свара
– дръжте лявата си страна по-близо до някой, с който искате да сте в добри отношения
За добро здраве увеличете потока на ида през деня и на пингала през нощта.

Списание „Йога за всички“, бр.2 2012

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *