Йога нидра: Гардероб за чувства и за мисли

Когато съблечеш палтото си, вече не можеш да се скриеш зад това, че то е елегантно или скъпо, или току-що купено. Това вече няма значение. Да преминеш през обвивките за йога е да спреш да си зависим от тях и да се научиш как да ти служат, вместо да се прикриваш зад тази или онази дреха с илюзията, че под модното облекло няма да си проличи същността ти. Да преодолееш обвивките означава да започнеш да виждаш себе си отвъд тях.

Обикновено за нас ние сме онова, което е нашето тяло – онова, което виждаме в огледалото, когато се оглеждаме и което съхраняваме на фотографиите, които изпращаме на близките за спомен. За йога обаче това физическо тяло е само като палто, което сме облекли за малко, за да излезем навън, и след това отново ще съблечем – и точно толкова не е същността ни, колкото и всяка друга дреха, която вземаме от гардероба сутрин. Йога учи, че човек се състои от пет такива обвивки – или слоеве от дрехи, всяка по-вътрешна от които ушита от тъканта на по-малко сгъстена във формата на материя енергия. Пътуването към себе си според йога е процес, в който една след друга, успяваме да преодолеем тези обвивки, да познаем, че ние не сме дрехите си и да се приближим към себе си като постепенно надмогваме илюзията на отъждествяването си със своя гардероб.

В йога нидра ние поставяме физическото тяло – най-връхната си дреха – на спокойствие, точно сякаш закачаме палтото си на закачалката в коридора, когато се прибираме вкъщи. Затова и първото указание в йога нидра е да се нагласиш удобно и да няма никакви движения. Когато съблечеш палтото си, вече не можеш да се скриеш зад това, че то е елегантно или скъпо, или току-що купено. Това вече няма значение. Да преминеш през обвивките за йога е да спреш да си зависим от тях и да се научиш как да ти служат, вместо да се прикриваш зад тази или онази дреха с илюзията, че под модното облекло няма да си проличи същността ти. Да преодолееш обвивките означава да започнеш да виждаш себе си отвъд тях.

Физическото тяло съдържа само хранителната обвивка на човека – тази, която е свързана с развитието, промяната и упадъка на материята и заедно със следващата по-вътрешна – виталната обвивка е обща за всички живи организми и обхваща най-първичните инстинкти.

Тези две обвивки са еднакви за всички животни и човешкото започва всъщност отвъд тях. Но точно защото са много материални, те са и много силни, трудно е да направиш крачката отвъд тях. Йога нидра преминава през виталната обвивка чрез фокус върху дишането (продължителното броене на вдишванията и издишванията) и върху органите на действието, особено върху ръцете и краката (чрез въртенето на съзнанието). В класическата йога преодоляването на хранителната и виталната обвивка се постига с увеличаване на контрола върху тях чрез упражнения за тялото – асани и дихателни упражнения – пранаяма.

Менталната обвивка е първата, която отличава човека и всъщност най-трудната за овладяване в йога. По-голямата част от хората остават през целия си живот на равнището на тази обвивка – обикновено имат контрол над тялото си и над жизнените си функции, но не успяват да се освободят от властта на емоциите, мислите, съмненията, пораждани автоматично от потока сетивна информация. Класическата йога използва спазването на строги морални предписания и труда без очакване на отплата (карма йога), за да постигне контрол над сетивата и мисленето, над емоциите и над скритото в подсъзнанието напрежение. В йога нидра сетивата се затварят, емоциите се уравновесяват чрез извикване на противоположностите и материалът от подсъзнанието започва да се освобождава, когато мисленето утихне. Така менталната обвивка е основната територия за действие на йога нидра.

Когато оставиш и тази дреха в своя вътрешен гардероб, започваш да откриваш интелектуалната обвивка – възможността да сравняваш, да обобщаваш, да преценяваш и да вземаш решения, които не са основани на слепия порив на сетивата и емоциите, а на възможностите на разума. Към тази част от гардероба принадлежи и егото, на което е възложено най-важното решение – да отговаря на въпроса кой съм аз. Хората, стигнали до тази обвивка, са всъщност хората, които мислят – обикновено малцинство в обществото, например в научните среди. В йога нидра интелектът започва да се събужда от само себе си, когато воалът на менталната обвивка е смъкнат. Наричаме това състояние яснота на мисълта.

Класическата йога използва вътрешното запитване (джнана йога), концентрацията и медитацията, за да разкрие интелекта и егото. Стигането само до тях обаче крие опасност от илюзията, че те са същността ни и че отвъд тях няма нищо – илюзия, която днес наричаме прогрес и с която материалистичната наука в последните два века създаде всички предпоставки за пълно унищожаване на планетата и на човечеството.

Едва когато човек успее да смъкне и интелектуалната обвивка от себе си, започва да открива още нещо в сърцевината. Започва да открива емоции, които не приличат на другите емоции; любов, която не прилича на другата любов; мисли, които не приличат на другите мисли; разум, който не прилича на другия разум.Започва да навлиза в състоянието на единство и вътрешен мир, което е и целта, и най-върховното преживяване в йога и което може да се случи и в йога нидра, и което е сбъдването на санкалпата.

Петте обвивки на човека

Хранителната обвивка във физическото тяло е създадена от елементите на материалния свят като част от хранителната верига и ще се присъедини отново към нея след смъртта.
Виталната обвивка в астралното тяло се състои от петте жизнени енергии и петте органа на действието – уста, ръце, крака, анус и гениталии и изпитва глад, жажда, горещина, студ.
Менталната обвивка в астралното тяло се състои от сетивните органи, мисленето и от подсъзнанието като склад на нашите преживявания. Менталната обвивка е домът на мислите, съмненията, гнева, страха, желанието, депресията, разочарованието.
Интелектуалната обвивка в астралното тяло се състои от интелекта, който анализира и сравнява и от егото, което поставя граници между мен и другите и взема решения.
Обвивката на блаженството в причинното тяло е където се случват преживяванията на щастие и вътрешен мир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *