Йога нидра: Психология на кармата

Йога нидра е способна да пречисти кармата ни, твърди Свами Сатянанда. Как е възможно кармата да бъде победена в бездействие, в легнало положение, в близкото до съня състояние на йога нидра? Наистина, коренът на думата карма – кри – на санскрит означава действие, но за йога всяко действие – както всяко материално проявление – започва винаги с енергия – винаги с мисъл. Определени мисли водят до определени действия, а съвкупността от мислите на един човек представлява неговия характер или неговата личност и изцяло определя съдбата му.

Мислите започват винаги с преживявания, със способността на човека да приема и подрежда в себе си информацията от външния свят и да създава и променя вътрешната си представа за света като се опира на видяното, чутото и усетеното. Мозъкът ни има способността да обобщава, да подрежда и обединява картините, звуците и усещанията в преживявания и вътрешни състояния, които ни водят към действия. Всичко, което правим (или не правим) на земята е резултат от нашите емоции, желания, убеждения. Нашата карма е всъщност навикът ни да мислим по определен начин.

Човек събира и подрежда сам склада на своята карма. Ние възприемаме света със сетивата си и в същото време търсим в себе си вече съществуваща информация, която наподобява възприеманото в момента – и която вече е свързана в група от преживявания, убеждения и последващи от тях действия. Няма значение, че те всъщност са се отнасяли за други реалности, които вече не съществуват – удобството на навика е да намери в новото общото със старото, а различното просто да бъде елиминирано. По този начин мисловните гнезда , стават все по-големи и все по-устойчиви. Ние все повече се откъсваме от действителността такава, каквато я възприемаме, откъсваме се от това да живеем тук и сега и все повече се превръщаме в механични роботи, които изпълняват заучени някога действия, Ние започваме все по-малко да виждаме, да чуваме и да усещаме света отвън и другите.

Западната психология създаде през миналия век понятията съзнавано, подсъзнавано и несъзнавано, но разбирането за трите нива на кармата съществува в йога от хилядолетия. Една част от мислите си формираме в момента и ще има влияние върху бъдещето, друга част вече съществува в психиката ни и управлява действията ни сега, без да си даваме съзнателно сметка за това, а трета е скрита толкова дълбоко (и за йога има произхода си в минали прераждания), че само непряко може да се намеси в работата на активните кармични гнезда. Пречистването на кармата за йога е освобождение от автоматизма в психиката, при който заученото в миналото ни принуждава към преживявания и действия по навик сега.

Оставено само на себе си, това освобождаване според йога може да продължи хиляди животи и е неизбежно свързано с кризи и страдание: човек не излиза от навиците си, докато болката от това да продължи да живее с тях не стане толкова голяма, че просто да няма друг изход. Това, уви, е парадоксалният резултат от стремежа на мисленето ни към удобство и леност. Те ни откъсват от света и другите и ни превръщат в затворници на вътрешната ни реалност.

Карма йога означава съзнателно да се противопоставиш на автоматизма на действията си чрез съзнателни действия. Тя отслабва постепенно властта на мисловните навици отвън. Когато продължаваме да правим нещата по навик, усилваме старите мисловни връзки, правим ги по-големи и все по-притегателни за нова пристигаща чрез сетивата ни енергия. Когато полагаме усърдие да правим нещо не по навик обаче, създаваме нови мисловни връзки и старите загубват своята енергия. В един момент те вече просто не притежават силата да ни вкарат отново в колелото на заучените някога действия и тогава казваме, че кармата е отработена. Миналото повече няма влияние върху настоящето, нито пък създава страховете, напрежението и конфликтите в бъдещето.

Нидра йога е път отвътре и има своите три дълбочини, които отговарят на трите вида карма. Осъзнатото бездействие освобождава от действие тук и сега и по време на сеанса на йога нидра процесът на непрекъснато повторение е прекъснат. Така йога нидра създава първите малки пространства на мисловна свобода. Чрез визуализациите на енергийно ниво се променя активната карма – внасят се и се променят връзки в онези модели, които управляват мисленето ни в момента. И на едно още по-високо ниво, йога нидра може да доведе до преживявания, които освобождават кармичната енергия на несъзнаваното: дълбоко скрити в психиката модели, които някога биха се проявили, намират своето безопасно проявяване сега и губят по този начин силата си да влияят в бъдеще – в този или в следващ живот. Това се случва често с помощта на символи, тъй като информацията в тези кармични семена е толкова сгъстена, че е трудно да бъде разкодирана с обичайните за възприятията средства.

За списание „Йога за всички“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *